AUTOMOBILSKA EVOLUCIJA

Leteći automobil Terrafugia odradio prvi let

19.03.2009 u 09:35

Bionic
Reading

Ono što se smatralo znanstvenom fantastikom konačno je postalo stvarnost. Prvi leteći automobil uspješno je odradio svoj prvi let, a revolucionarni pothvat zabilježen je u kratkom videoprilogu koji donosimo u nastavku

Čestitke idu na račun Terrafugie, američke kompanije iz Massachusettsa koja je ovim potezom možda najavila novi evolucijski korak automobilske industrije. Njihov koncept za dvoje putnika iz automobila u zrakoplov pretvara se u svega 30 sekundi, a u zraku postiže brzinu od 185 km/h, uz autonomiju od 700-injak kilometara.

Na cesti je koncept primjetno sporiji. Postiže 105 km/h te prevaljuje stotinu kilometara uz potrošnju od osam litara. Za pogon automobila na kopnu i u zraku zadužen je benzinski Rotax motor snage 100 KS.

Letećim automobilom navodno bi smjeli upravljati vozači sa sportskom pilotskom dozvolom, a nakon što bi se uzletjelo s normalne prometnice, pilot bi morao sletjeti na aerodrom.

Očekivana cijena serijskog modela letećeg zrakoplova, za koji još nije poznato kada bi se mogao pojaviti u prodaji, trebala bi iznositi 194.000 američkih dolara.