Auto zona QUANDTOVI PROTIV

Ipak ništa od udruživanja BMW-a i Daimlera

  • Autor: I. Ć.
  • 18.3.2009 9:58:51
  • 18.3.2009 9:24:34

BMW i Daimler ipak se neće udružiti, tvrdi njemački list Der Spiegel, koji je prošlog tjedna i započeo ovu spekulaciju tvrdeći da će dva proizvođača zamijeniti sedampostotno vlasništvo u temeljnom kapitalu

Navodno je spajanje blokirala obitelj Quandt koja u vlasništvu drži 46 posto BMW-ovih dionica. Quandtovi se boje mogućnosti nastanka situacije koja se prije nešto više od deset godina odigrala između Daimlera i Chryslera kada je njemačka kompanija nakon početnog 'spajanja jednakih' završila kao vlasnik američke kompanije.

Umjesto spajanja Quandtovi su za daljnje poticanje dijeljenja dijelova kojim se snižavaju troškovi proizvodnje. BMW je u sličnom obliku partnerstva sa PSA grupom s kojom nabavlja dijelove za 1,6-litreni benzinski motor koji se ugrađuje u Mini. BMW dijelove za ovaj motor dobiva znatno jeftinije, iako PSA godišnje ugradi 800.000 jedinica, a BMW tek 200.000.

U posljednje vrijeme i Fiat se sve češće spominje kao potencijalni BMW-ov partner, a premda do spajanja s Daimlerom vjerojatno neće doći, postoji velika vjerojatnost da će dvije kompanije raditi na zajedničkoj platformi.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: