330 KILOGRAMA LAKŠA

Iduća Mazda MX-5 bit će miss anoreksije!

09.06.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Ako niste ljubitelj Mazdinih automobila, pripremite se da to postanete. Iduća generacija jednog od najpopularnijih svjetskih roadstera krenut će onim putem kojim bi trebali krenuti svi automobili

Uprava japanske kompanije zatražila je od inženjera da iduću generaciju MX-5-ice, poznate i kao Miata, olakšaju za, pazite sad ovo – 330 kilograma! Ne bi to bilo ništa posebno da je riječ o kakvu glomaznom terenskom vozilu, a ne dvosjedu koji u posljednjoj generaciji broji tek 1.130 kilograma.

Da stvar bude bolja, ovako žestoka dijeta svela bi iduću generaciju MX-5 na kilažu koja je gotovo 200 kilograma niža od one izvorne Miate! Ipak, ne misle svi da je to moguće, a među prvima su, navodno, upravo Mazdini inženjeri, koji vjeruju kako je realnije očekivati da će novi MX-5 težiti oko 1.000 kilograma.

Do tog cilja planiraju doći korištenjem tanjeg, ali čvršćeg čelika, kao i kompozitnih materijala, a čitav bi automobil mogao biti uži od prethodnog modela. U Mazdi planiraju i manji motor – 1.4-litrenu izvedbu koja, nadajmo se, neće biti turbo punjena. No ni to nije sve. Beskompromisno rezanje kilograma rezultirat će i uklanjanjem pretinca ispred suvozača, kao i knjižice vozila. Da, dobro ste pročitali, umjesto papirnate verzije, kupci će automobil dobiti s dokumentom na USB štapiću.

Ako to nije ekološki osviješteni potez, onda ne znamo što jest.