TOPLES NIRVANA

Mercedes SLS AMG Roadster je najbrže sušilo za kosu

30.05.2011 u 12:51

Bionic
Reading

S praktičnog aspekta gledano, kabrioleti i roadsteri nemaju mnogo smisla. Teži su, sporiji i rastrošniji od kupea i limuzina te ovise o vremenskim uvjetima da bi se pokazali u pravom svjetlu, no kad se poklope svi preduvjeti - otvorena cesta, sunce na licu i vjetar u kosi – teško ih je nadmašiti u vozačkom doživljaju

Sve to znaju u Mercedesu, pa su posljednjih godina naporno radili da bi roadstersku inačicu SLS AMG-a učinili što više vjernu kupeu na osnovi kojeg je nastala. Neke žrtve su ipak morale pasti, pa se tako SLS AMG roadster oprostio od prepoznatljivih vrata gullwing te dobio ona koja se otvaraju uobičajeno, no zahvaljujući, kako kažu u Mercedesu, 'inteligentnim rješenjima', ukupna masa automobila porasla je za tek 40 kilograma te je težište veoma nisko, a torzijska krutost na razini one jednog kupea.

Sve to će se najbolje moći vidjeti tek na otvorenoj zavojitoj cesti ili zatvorenoj stazi, no brojevi su u svakom slučaju obećavajući. Sa 563 KS iz atmosferskog 6.2-litrenog V8 SLS AMG roadsteru do stotke treba tek desetinka više od kupea - 3,8 sekundi - a pojurit će sve do 316 km/h!

Pritom za sklapanje platnenog krova, koji će se nuditi u tri boje – crnoj, crvenoj i bež - treba svega 11 sekundi, i to do brzine od 50 km/h.

SLS AMG roadster možete pogledati u našoj fotogaleriji prije službenog debija na autosalonu u Frankfurtu ove jeseni. Cijene zasad nisu definirane, no ne sumnjamo da će Mercedesu ići u prilog to što je svoj najprestižniji model ponudio u roadsterskom izdanju prije konkurencije iz Lamborghinija, Ferrarija i McLarena.