Auto zona DAN LJUBAZNOSTI U PROMETU

Propustite pješake i osvojite nagradu

S ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, Odjel za sigurnost cestovnog prometa zagrebačke Policijske uprave u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Autoklubom Siget, sutra po petnaesti puta organizira akciju Dan ljubaznosti u prometu

U vremenu od 10 do 14 sati šezdesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima, stoji u priopćenju organizatora.

Akcija se organizira temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011–2020. godine te godišnjeg Plana rada Policijske uprave zagrebačke.

Od vozača se očekuje da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje 'ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu'. S druge strane, pješake se potiče da vozačima zahvale te naklonom glave kažu 'hvala' ili da se nasmiješe.

Organizatori podsjećaju da je u prošlogodišnjoj akciji od ukupno 21.091 evidentiranog vozača 62,25 posto propustilo pješake, čime je nastavljena pozitivna tendencija povećavanja broja savjesnih vozača. Naime, prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Jedini izuzetak bila je 2008. kada je broj savjesnih vozača bio pet posto manji u odnosu na 2007. godinu (51 u odnosu na 56 posto).

Na posebnim obrascima bilježit će se registracijske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih će biti izvučeno 10 vozača koji će biti nagrađeni.

Nagrade dodjeljuje Turistička zajednica Grada Zagreba te Autoklub Siget, a podjela će biti u srijedu, 15. lipnja, u 12 sati u AK Siget.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: