Auto zona TESTIRA LI HRVATSKA CARINA?

Radijacija pronađena na japanskoj isporuci automobila Čileu

  • Autor: I. Ć.
  • 10.5.2011 11:37:41
  • 10.5.2011 11:05:12

Službenici carinske uprave u Čileu otkrili su tragove radijacije na pošiljci automobila iz Yokohame

Radioaktivnost je pronađena na 21 od 2.500 vozila koja su uplovila u Iquique, a premda je čileanska nuklearna komisija izračunala kako je riječ o premalenom iznosu da bi imao utjecaj na ljude, to nije spriječilo stotinjak lučkih radnika da protestiraju zbog nepotrebnog ugrožavanja zdravlja.

Čileanske vlasti obećale su saprati automobile od radijacije prije nego što ih lučka uprava isporuči vlasnicima. Ovo je prvi put da je čileanska carinska uprava primijetila doze zračenja na teretu uvezenom iz Japana otkad je tu dalekoistočnu zemlju prodrmao najsnažniji potres u posljednjih 150 godina koji je, između ostalog, doveo do nuklearne katastrofe u elektrani Fukušima.

Zanimalo nas je i kontroliraju li domaći carinici uvezene automobile iz Japana.

Iz Carinske uprave objašnjeno nam je da se kontrole radioaktivnosti provode na čitavom carinskom području te da se domaći carinici u detekciji ionizirajućeg zračenja koriste kombi vozilima s ugrađenom opremom za detekciju radioaktivnosti, uređajima za detekciju radioaktivnosti, tzv. pagerima te portal monitorima za detekciju radioaktivnosti.

Hrvatska carina dosad nije otkrila radijaciju na uvezenim automobilima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: