Auto zona PA TI UVOZI AKO SI HRABAR

Ovako se Nijemci obračunavaju s kopijama automobila

  • Autor: I. Ć.
  • 4.5.2011 14:26:00
  • 4.5.2011 12:23:21

Da su Kinezi skloni kršenju intelektualnih prava i kopiranju zapadnjačkih proizvoda, znaju već i ptičice na grani, no jedno je uništiti pošiljku lažnih odjevnih predmeta i piratskih CD-a, a nešto sasvim drugo novi automobil… ili možda nije?

Nijemci, čini se, poznaju samo crno i bijelo, ne i sivo, barem kada je njihova automobilska industrija u pitanju.

Wheego Life je simpatični električni automobilčić koji se u SAD-u prodaje za 130 tisuća kuna te s jednim punjenjem prevaljuje oko 150 kilometara.

Wheegov jedini problem jest što je Life zasnovan na Shuanghuan Nobleu, kineskoj kopiji Daimlerovog Smart fortwoa. Nijemci i Kinezi dogovorili su se da će Smartove kopije moći opstati na cestama EU-a dok god ih pogoni motor s unutarnjim sagorijevanjem, ali ne i kad je u pitanju električni motor.

Naime, Daimler je odlučan pozicionirati Smart kao liniju svojih urbanih električnih vozila, pa je tako Wheego Life deklariran kao 'povreda intelektualnih prava'. Nijemci možda ne mogu uništiti svaku električnu kopiju Smarta na svijetu, no u fotogaleriji koju možete pogledati klikom na link ovdje saznajte što će se dogoditi ako je pokušate uvesti unutar granica EU-a, kao što je to pokušao jedan od nesretnika kojeg je ta nepromišljenost koštala 18.300 eura.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: