PLES PO RUBU

Kineski Hawtai spašava Saab od bankrota

04.05.2011 u 10:14

Bionic
Reading

Švedska tvrtka Saab i njezin nizozemski vlasnik Spyker potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu s kineskom tvrtkom Hawtai Motor Group koji je tom posrnulom proizvođaču automobila osigurao 150 milijuna eura potrebnih za nastavak proizvodnje, priopćeno je u utorak iz Spykera

Partnerstvo s Hawtai Motor Groupom uslijedilo je nakon što je u ponedjeljak priopćeno da je Saab osigurao kratkoročnu injekciju gotovine u visini 30 milijuna eura za ponovno pokretanje proizvodnje u roku od tjedan dana.

'Spyker i Saab potpisali su sporazum s grupacijom Hawtai Motor Group Limited kojim je dogovoreno srednjoročno financiranje uz određene uvjete', stoji u Spykerovom priopćenju. 'Sporazum uključuje financiranje u obliku ugovora o limitiranom partnerstvu u iznosu od 150 milijuna eura, te strateško partnerstvo za Kinu, koje uključuje zajednička ulaganja u proizvodnju, tehnologiju i distribuciju', dodaje se u priopćenju.

Hawtai će uložiti 120 milijuna eura za maksimalni udio od 29,9 posto u Spykeru.

'Preostalih 30 milijuna eura bit će u obliku sporazuma o konvertibilnom zajmu s rokom dospijeća šest mjeseci, kamatom od sedam posto godišnje, te cijenom konverzije od 4,88 eura po dionici.'

Otkad je u siječnju 2010. kupio Saab od General Motorsa, Spyker nailazi na poteškoće u pronalasku izvora financiranja za nastavak proizvodnje posrnulog švedskog proizvođača automobila, te je Saab početkom travnja bio prisiljen obustaviti proizvodnju zbog spora oko neplaćenih računa.