VJEROVALI ILI NE

Novi BMW M5 imat će pogon na sve kotače

03.05.2011 u 16:36

Bionic
Reading

Kao da nije dovoljno što će se pod poklopcem M5, po prvi put od predstavljanja ove superlimuzine, pronaći turbopunjeni umjesto atmosferskog motora, iz Münchena nam stiže još jedno iznenađenje

Novi M5 nudit će se s pogonom na sva četiri kotača, službeno su to potvrdili izvori iz BMW-a britanskom Autocaru. U Münchenu zasad brižno skrivaju detalje, no insajderi tvrde da bi ovo trebalo biti posljednje iznenađenje kada je u pitanju sportska krstarica te dau BMW-u nemaju planove proizvesti i verziju s produženim međuosovinskim razmakom za kinesko tržište, kako se nagađalo.

Konceptni BMW M5, koji će se od serijskog modela razlikovati tek u pokojem detalju, predstavljen nam je na minulom autosalonu u Šangaju. Svjetska premijera automobila najavljena je za rujanski salon u Frankfurtu, a automobil bi se u prodaji trebao naći početkom drugog kvartala 2012. Zasad nije poznato kad možemo na tržištu očekivati verziju s integralnim pogonom.

Novi M5 trebao bi se okoristiti osnaženom verzijom 4,4-litrenog V8 motora iz modela X5 M i X6 M koji razvija čak 578 KS te 690 Nm okretnog momenta, što bi trebalo biti dovoljno za tri desetinke kraće ubrzanje do stotke i čak 30 posto nižu potrošnju od prethodnika – atmosferskog V10.

Nova generacija M5 navodno će biti sposobna bez elektronske blokade doseći brzinu od 300 km/h.