EKOLOGIJA JE VAŽNIJA

Po njemačkim autocestama se više neće moći juriti 300 km/h

04.04.2011 u 15:12

Bionic
Reading

Ono što je Švicarska onima koji traže poreznu oazu, to je Njemačka ljubiteljima velikih brzina. Naime, pojedine dionice autoceste u Njemačkoj nemaju ograničenja brzine, a to se posebice odnosi na pokrajinu Baden-Württemberg, dom Mercedes-Benza i Porschea

Vremenima u kojima ste mogli pustošiti tamošnjim asfaltom brzinama većim od 300 km/h uskoro bi mogao doći kraj, piše Automotive News Europe. Naime, lokalnu vlast na izborima je ove godine osvojila stranka Zelenih koja je u predizbornim obećanjima, između ostalog, navela da planira ograničiti dopuštenu brzinu na autocestama na 120 km/h da bi se smanjila potrošnja goriva i ograničila emisija CO2.

Ipak, ne smatraju samo ljubitelji brzina da je ta odluka loša. S njima se slaže Mercedesov izvršni direktor Dieter Zetsche, koji tvrdi da bi ograničavanje brzine na autocesti bila loša poslovna odluka, jer kupci njihovih automobila, tvrdi, vide autoceste bez ograničenja u Njemačkoj kao razlog zašto su tamošnje kompanije sposobne proizvesti dinamične i brze automobile.

Prvi čovjek novog političkog vodstva, Winfried Kretschmann, nije uvjeren u to. Na službenim stranicama svoje stranke pojasnio je da promet u ukupnoj emisiji CO2 sudjeluje sa 30 posto i da je vrijeme da se taj postotak smanji.