Auto zona KINESKI GOLIJAT

62-metarski kamion posljednja nada za Fukushimu

  • Autor: I. Ć.
  • 29.3.2011 15:35:21
  • 29.3.2011 14:27:18

Inženjeri japanske električne kompanije TEPCO već danima bezuspješno pokušavaju ohladiti reaktore oštećene nuklearne elektrane u Fukushimi

Znanstvenici su dosad isprobali raznorazne metode uključujući zalijevanje gorivih šipki reaktora vatrogasnim kolima te zalijevanjem morskom vodom iz zraka pomoću helikoptera. Kao posljednji spas mogao bi se pokazati najveći kamion za betoniranje koji proizvodi kineski industrijski gigant Sany.

62-metarska mrcina, koja košta milijun američkih dolara po primjerku, umjesto nalijevanja betona na 43-metarske nebodere, sada će zalijevati jednako visoke reaktore u Fukushimi morskom vodom. Unatoč velikim visinama, Sanyjev golijat neće morati biti u neposrednoj blizini užarenog postrojenja, već će vodeni mlaz biti usmjeravan s udaljenosti od 14 metara.

Kamion je bio namijenjen kupcu iz Saudijske Arabije, no u Sanyju su nakon TEPCO-vog upita revidirali planove te će mehanizaciju zajedno s tehničkom podrškom donirati Japancima.

Ovo nije prvi put da kineska kompanija poklanja svoje proizvode u humanitarne svrhe. Prošle godine, naime, Kinezi su donirali golemu dizalicu pomoću koje su spašeni rudari u Čileu.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: