Auto zona KVAKA 22

Bez nuklearki nema ni električnih automobila

  • Autor: I. Ć.
  • 28.3.2011 11:18:28
  • 28.3.2011 10:49:59

Globalno nezadovoljstvo nuklearnom energijom, uzrokovano katastrofom u japanskoj Fukushimi, moglo bi zaustaviti razvoj električnih automobila, piše Automotive News

Aktivisti širom svijeta pozivaju na gašenje postojećih nuklearki, a premda nema naznaka da bi u skorije vrijeme ova ideja mogla biti provedena, sve veći broj zemalja ipak revidira svoje planove o izgradnji novih postrojenja.

Ovaj je pokret najočitiji u Europi, što bi se moglo odraziti na milijun električnih automobila koji su se na prometnicama Starog kontinenta trebali naći do 2020. Naime, ideja je bila ove automobile energetski napajati putem nove mreže nuklearnih elektrana, obzirom na to nema previše smisla upravljati vozilom koje ne emitira CO2, ali se napaja iz prljavih elektrana na fosilna goriva koje ga za proizvodnju električne energije emitiraju u tonama.

Osim što ovakva jednadžba nema smisla ona također nema ni financijsko uporište jer će se malo koji potrošač odlučiti na kupovinu skupljeg električnog automobila ako i cijena električne energije poskoči zbog povećane potražnje.

Nažalost, nuklearna energija još uvijek je ekonomski isplativija i postojanija od bilo kojeg drugog izvora, a od većine njih ujedno je i čišća, te je već sada je jasno da je budućnost nuklearne energije i električnih automobila međusobno povezana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: