Auto zona OKRENUO POSLOVANJE

Ford nagradio direktora sa 56,5 milijuna dolara u dionicama

Američki proizvođač automobila Ford, koji je prošle godine ostvario najveću dobit u desetljeću, nagradio je glavnog direktora Alana Mulallya paketom dionica vrijednim 56,5 milijuna dolara, prije oporezivanja

Izvršni predsjednik tvrtke Bill Ford Jr., koji je angažirao Mulallya, također je dobio paket dionica vrijedan 42,4 milijuna dolara, izvijestio je u utorak Detroit Free Press.

Kompanija čije je sjedište u Dearbornu, u saveznoj državi Michigan, otkrila je nagrade u dionicama u podnesku Komisiji za burze i vrijednosnice (SEC). Nekoliko drugih vodećih menadžera Forda također je primilo nagrade u paketima dionica po cijeni u četvrtak, kada je iznosila 14,76 dolara.

Ford je bio u financijskim teškoćama krajem 2006, kada je Bill Ford Jr. sebe uklonio s mjesta glavnog direktora i zaposlio Mulallya, koji je stigao iz Boeinga.

Pod Mulallyevim upravljanjem tvrtka je stavila pod hipoteku svoje nekretnine i uzela više od 23 milijarde dolara kredita, što joj je omogućilo da prebrodi recesiju bez stečaja i vladine sanacije, poput ostalih iz detroitske trojke - General Motorsa i Chryslera.

Mulallyu se pripisuju glavne zasluge za preustroj tvrtke, podizanje kvalitete automobila i kamioneta te zaokret u težištu proizvodnje s kamioneta i terenaca na manja vozila poput crossovera.

Godine 2006, kada je Mulally zaposlen, Ford je imao gubitak od 12,6 milijardi dolara. No prošle godine tvrtka je imala prihod od 6,6 milijardi dolara, najbolji od 1999. godine, a prodaja je povećana za gotovo 20 posto.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: