TEST

Opel Corsa 1.2 111 Years – izgled prije svega

25.02.2011 u 19:32

Bionic
Reading

Izgled je važniji od performansi, smatraju u Opelu, a kao dokaz tu je specijalno izdanje Corse za 111 godina Opela

Testirana Corsa ustupljena nam je s pregršt opreme u crnoj-metalik boji vanjskog premaza, s tamnim 16-colnim aluminijskim naplacima i u dvobojnoj kombinaciji crno-crvenog interijera s lakiranim završetkom plastičnih umetaka. Sve u svemu – vizualno dojmljiv paket koji će malo koga ostaviti ravnodušnim, pa ćete Corsu 111 Years voljeti ili mrziti.

Opelov mališan s nama je već duže vrijeme, a u iščekivanju nove generacije u Opelu se trude osvježenjima i specijalnim izdanjima zadržati interes potrošača. Formula je jednostavna – za manje novca ponuditi više opreme, a na kupcu je da odluči koliko mu je povoljan omjer uloženog i dobivenog.

Naravno, prednosti koje je mališan ostvario kroz bogatiju opremu odrazile su se na pogonskom sklopu kako bi cijena ostala kompetitivna. Tako se pod poklopcem našao 1,2-litreni atmosferski benzinac sa 85 KS i 115 Nm okretnog momenta. Anemični mališan rado će se zavrtjeti, ali nemojte od njega očekivati čuda, pa tako u većini slučajeva Corsa zvuči brže no što uistinu jest.

Ubrzanje do 100 km/h traje gotovo 14 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 170 km/h. Maleni agregat ne spada među elastičnije Opelove motore koje smo imali prilike isprobati pa ćete često morati tražiti pravu brzinu, a i pretjecanje će zahtijevati strateško planiranje i izvedbu. Unatoč ovim manjkavostima Corsa je, zahvaljujući fino ugođenom ovjesu, pravi užitak u vožnji otvorenom cestom, a moramo pohvaliti i dobru izolaciju buke u unutrašnjosti.

Nije nam se svidio nedostatak pretinaca, kao i upotrebljivost onih koje smo imali na raspolaganju, dok je prtljažni prostor, sa 280 litara obujma, bio na razini klase. Jednostavno preklapanje stražnje klupe polučit će s nešto više od tisuću litara prtljažnog volumena, no preporuka je da u Corsu ne utovarite ništa preteško ako se želite pomaknuti s mjesta.

Simpatična Corsa dinamičke nedostatke nadoknađuje cijenom pa je pravo pitanje za što vam uopće treba automobil. Ukoliko vam izgled igra ključnu ulogu u odabiru automobila, a niste spremni za ovaj privilegij iskrcati bogatstvo, tada se specijalno izdanje s bogatom opremom uopće ne čini kao loš odabir.

Proizvođač: Opel
Model: Corsa 1.2 111 Years
Vrsta motora: 1.2, četiri cilindra, benzin
Obujam: 1.229 cm3
Snaga (kW/KS): 63/86 @ 5.600 o/min
Okretni moment (Nm): 115 @ 4.000 o/min
Potrošnja (l/100 km): 5,9/7,8/7,0
Ubrzanje (0-100 km/h): 13,6
Maksimalna brzina: 170 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.000/1.737/1.488
Cijena do registracije: 100.000 kn