OPEL AMPERA

Europa dočekala vlastitu verziju Chevrolet Volta

24.02.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Opel je i službeno potvrdio predstavljanje serijske izvedbe Ampere, europske inačice Chevrolet Volta, na ovogodišnjem salonu u Ženevi

Električna limuzina s produženom autonomijom europskom tržištu bit će ponuđena po jedinstvenoj cijeni od 42.900 eura. Ova će cijena, doduše, na nekim tržištima biti niža zbog tamošnjih poticaja za kupnju vozila s niskom emisijom CO2 poput električnih i hibridnih automobila, pa će tako Ampera u Njemačkoj koštati 36.000 eura.

Baš kao Chevrolet Volt, i Opel Amperu pokreće električni motor sa 150 KS i 370 Nm okretnog momenta koji mu, prema GM-ovim podacima, u kombinaciji sa 16 kWh litij-ionskom baterijom omogućava prevaljivanje između 40 i 80 kilometara isključivo na električnu energiju. Kad se baterijski paket iscrpi, automatski se aktivira 1,4-litreni benzinski motor za produljenu autonomiju koji svojim radom nastavlja puniti bateriju, koja potom nastavlja napajati elektromotor.

S punim spremnikom goriva autonomija raste do 500 kilometara. Sprint do stotke pritom traje devet sekundi, a maksimalna brzina iznosi 161 km/h.

U Opelu tvrde da su već zaprimili 1.000 narudžbi za Amperu. Početak isporuke najavljen je za sredinu godine.