OKLOPNJAK S ČETIRI PRSTENA

Blindirani Audi A8 ne boji se terorista

16.02.2011 u 10:14

Bionic
Reading

Diktatorima, državnicima i svima onima koji strahuju za vlastiti život, a mogu si to priuštiti, Audi je namijenio specijalno blindirano izdanje limuzine A8 s produženim međuosovinskim razmakom

Audi A8 L Security vizualno se ni po čemu ne razlikuje od standardnog modela A8 L, no svi znamo da izgled vara. Na drugi pogled mogu se uočiti ojačanja na karoseriji te mnogo deblje staklene površine. Audijevo izvješće spominje izradu sigurnosne ćelije od lijevanog čelika koja teži 720 kilograma, dok sama vrata s blindiranim staklima teže dodatnih 660 kilograma.

Zahvaljujući ovim modifikacijama, Audijev oklopnjak može se pohvaliti certifikatom VR 7, što znači da je otporan na sve vrste ručnog oružja, kao i ručnih granata. Automobil je otporan i na napade otrovnim plinovima, zahvaljujući spremnicima kisika pod tlakom, a tu su eksplozivni naboji u vratima za bijeg u slučaju okretanja vozila na krov, kao i gume na kojima je moguće voziti čak i ako zbog bušenja ostanu bez tlaka.

Kako i dolikuje automobilu visoke klase, i blindirana A8-ica nakrcana je luksuznom opremom, dok je za pogon zadužen 6,3-litreni W12 sa 500 Ks i 625 Nm okretnog momenta.

Ovaj motor sposoban je Audijevu mrcinu ubrzati do 100 km/h za respektabilnih 7,5 sekundi te sve do limitrane brzne od 210 km/h. Kako bi se u vožnji blindirani A8 ponašao kao standardni model inženjeri su ojačali ovjes te unaprijedili kočnice.

A8 L Security izrađuje se po narudžbi u pogonima u Neckarsulmu gdje je uporaba mobitela, iz sigurnosnih razloga, u potpunosti zabranjena. Za izradu jednog automobila Audijevim tehničarima potrebno je 450 radnih sati.