ZIMSKE SLUŽBE SUVIŠNE

Staklene ceste napajat će se solarnom energijom

31.01.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Leteći automobili možda i jesu budućnost, no ceste i autoceste sigurno ćemo koristiti još neko vrijeme. To ne znači i da njima ne predstoji unapređivanje

Ceste budućnosti bit će izrađene od stakla i napajat će se sunčevom energijom. To je vizija američkog inženjera Scotta Brusawa koji vjeruje da bi se na taj način postigla višestruka korist.

Zahvaljujući solarnim ćelijama smještenim ispod staklene površine ceste, takve prometnice energijom bi mogle napajati obližnje građevine, kao i kompletnu prometnu signalizaciju. One bi također mogle grijanjem topiti nakupljeni snijeg i led, što bi zimske službe učinilo suvišnima.

Brusaw tvrdi da proizvođači stakla već sada raspolažu tehnologijom koja bi omogućila izradu njegove prometnice te da bi takav materijal pružao dovoljno trenja za sigurnu vožnju.

Staklena autocesta, doduše, neće biti jeftina, pa bi po milji trebala koštati oko 24 milijuna kuna, no zahvaljujući prikupljanju solarne energije, taj bi se novac u konačnici vratio investitorima.

Dovitljivi inženjer nada se da bi njegova tehnologija u početku mogla biti iskorištena za izradu parkirališta velikih trgovačkih centara.