BUDUĆNOST PRED VRATIMA

Pogledajte auto koji troši manje od litre goriva

26.01.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Automobil koji troši manje od jedne litre goriva na stotinu kilometara, a svejedno može udobno prevesti dvoje putnika i njihovu prtljagu te postići brzinu od 160 km/h – zvuči kao znanstvena fantastika? Ne i ako pitate Volkswagenove inženjere

Ekipa zadužena za razvoj takozvanog koncepta jedne litre otkrila je gotovo finalni proizvod - Formulu XL1 čija će svjetska premijera biti upriličena u Kataru.

Putnici sjede unutar monocoque ćelije izrađene od ugljičnih vlakana na koju su lijepljene ugljičnim vlaknima ojačane plastične ploče. Ukupna masa automobila svedena je na tek 795 kilograma, a prtljažni prostor na obujam od 100 litara.

Zahvaljujući naprednoj aerodinamici te štedljivom pogonu sačinjenom od 800-kubičnog dvocilindričnog TDI dizelaša sa 47 KS, elektromotora koji razvija 27 KS, te automatiziranog mjenjača s dvije spojke i sedam brzina – Formula XL1 do 100 km/h stiže za 11,9 sekundi i troši 0,9 litara goriva na stotinu kilometara u kombiniranom europskom ciklusu. Mnogo važnije - s punom baterijom XL1 prevaljuje 35 kilometara isključivo na električnu energiju.

Premda je, u osnovi, još uvijek riječ o konceptu, u Volkswagenu su, čini se, odlučni da u bližoj budućnosti automobil ponude tržištu, što je potez koji svakako pozdravljamo u trenutku dok cijene goriva nezaustavljivo rastu.