UNATOČ PROBLEMIMA

Toyota zadržala poziciju vodećeg proizvođača automobila

24.01.2011 u 11:47

Bionic
Reading

Japanska Toyota izvijestila je u ponedjeljak o rastu prodaje grupe u 2010, što joj je omogućilo da zadrži poziciju vodećeg proizvođača usprkos učestalim opozivima, a veći broj automobila prodao je i američki General Motors

Japanski je div tako širom svijeta prodao osam posto više automobila nego prethodne godine, odnosno ukupno 8.418 milijuna vozila.

Analitičari pritom upozoravaju da nakon godine u kojoj je Toyota opozvala milijune vozila, suočila se s valom tužbi i rekordnih kazni, njezinim nevoljama još nije kraj s obzirom na bitku za povjerenje potrošača.

U zasebnom izvješću General Motors izvijestio je o rastu prodaje u 2010. za 12,2 posto zahvaljujući rekordnoj prodaji u Kini, uz prodanih 8,3 milijuna vozila, u odnosu na 7,4 milijuna prodanih 2009. godine.

GM je postigao dvoznamenkasti rast na pet od svojih 10 najboljih tržišta, uključujući rast od 28,8 posto u Kini, gdje su kompanija iz Detroita i njezini partneri prvi dosegnuli brojku od dva milijuna prodajnih vozila u jednoj godini.