IMA SMISLA

Zbog povećane sigurnosti vozimo - nesigurnije

06.01.2011 u 10:28

Bionic
Reading

Unatoč tome što iz godine u godinu prometnice i automobili postaju sigurniji, broj prometnih nesreća se svejedno, u osnovi, ne smanjuje

Ako je za vjerovati posljednjoj studiji koja nam dolazi iz Australije, za ovakvu situaciju krive su upravo sigurne prometnice koje su prosječnom vozaču jednostavno dosadne. Zbog istog razloga, vozači su skloniji bržoj i neopreznoj vožnji kako bi dnevno prometovanje učinili zanimljivijim.

Istraživanje sa sveučilišta u Newcastleu pokazalo je da se, prema ophođenju u vožnji, čak 31 posto vozača može smatrati opasnima, 35 posto njih je entuzijastično i sklono brzoj vožnji kad im je dosadno, 21 posto u osnovi ne voli voziti, a samo 13 posto vozača možemo smatrati sigurnim i defanzivnim vozačima.

Istraživači su zaključili da je dostupnost tehnologija koje vožnju čine sigurnijom dovelo do suprotnog učinka. Vozači se osjećaju sigurnije te su skloniji preuzimanju rizika kao i precjenjivanju vlastitih vozačkih vještina. Ne čudi stoga što je preporuka znanstvenika da se ceste učine zavojitijima i zahtjevnijima za vožnju.