UPORNI INDIJCI

Tata istražuje automobile na vodu

05.01.2011 u 11:14

Bionic
Reading

Ideja o automobilima pogonjenim vodom živi već neko vrijeme bez gotovo ikakvog uspjeha, no čini se da neki, poput indijskog moćnika Ratan Tate, ne odustaju tako lako

Elektroliza vode u cilju ekstrakcije vodika neisplativ je proces. Jednostavno rečeno, za proizvodnju vodika iz vode potrebno je utrošiti više energije nego što je se kasnije može dobiti spaljivanjem dobivene količine.

Ipak, tim znanstvenika okupljen oko Daniela Nocera s Tehnološkog sveučilišta u Massachusettsu vjeruje da sve metode nisu oprobane te da prostor za napredak postoji. Financijskom injekcijom od 15 milijuna dolara iza njih je stao i jedan od najmoćnijih Indijaca – Ratan Tata, čija kompanija, između ostalog, proizvodi i najjeftiniji automobil na svijetu – Tata Nano.

Ovo nije prvi put da indisjki magnat podupire razvoj alternativnih metoda za pogon automobila. Prije tri godine Tata je potpisala ugovor s kompanijom MDI koja je radila na konceptu automobila pogonjenog zrakom. Premda smo prve rezultate trebali dočekati još 2009, zasad nema nikakvih novosti o probitku na ovom polju. Hoće li ih biti na polju vodom pogonjenih automobila? Samo vrijeme može dati odgovor na ovo pitanje.