NIJE IM MJESTO U GRADU

Pariz uvodi zabranu za SUV-ove

28.12.2010 u 11:42

Bionic
Reading

Već godinama ekološki aktivisti napadaju proizvođače takozvanih SUV-ova, vozila koja izgledom nalikuju terenskim, no s bespućima imaju jako malo toga zajedničkog pa se najbolje snalaze u gradu

Na pitanje je li SUV-ima mjesto u gradu, pokušali smo odgovoriti u jednom od naših članaka, no činjenica jest da ti automobili dimenzijama zauzimaju mnogo mjesta te, zbog velike mase i loše aerodinamike, troše mnogo više goriva od prosječne obiteljske limuzine.

Ekološke aktiviste će stoga sigurno obradovati vijest prema kojoj bi francuska prijestolnica uskoro trebala uvesti potpunu zabranu upravljanja SUV-ima u gradu. Nacrt zakona još uvijek nije poznat, kao ni represivne mjere kojima će se pariški redari koristiti, no navodno se restrikcije ne bi trebale odnositi samo na SUV-ove, već i stare automobile s dizelskim motorima i bez filtra čestica, piše Detroit Free Press.

Pariz nije jedini francuski grad koji kreće u borbu protiv rastrošnih SUV-ova, a na isti podvig odlučili su se i Lyon, Grenoble i šačica drugih gradova.

Zasad bi najveći problem u formiranju tog zakona moglo biti definiranje segmenta. Naime – što sve spada u SUV-ove?