U NAJBOLJOJ SELEKCIJI DOSAD

Film 'Na putu' u fokusu Sarajevo film festivala

07.07.2010 u 20:03

Bionic
Reading

Program 'U fokusu' Sarajevo film festivala razvija se paralelno s regionalnom kinematografijom, a ovogodišnji program predstavlja najbolju selekciju filmova, koji oslikavaju izuzetno filmsko stvaralaštvo priznato u cijelom svijetu

'U proteklih nekoliko godina program 'U fokusu' predstavljao je uspješne filmove iz regije, a ove godine radi se o filmovima koji ne samo da su obilježili regiju, već i svjetski film općenito', istakla je selektorica programa 'U fokusu' Elma Tataragić.

'Rumunjski redatelj Florin Şerban je sa svojim prvijencem u veljači osvojio prestižnog Srebrenog medvjeda, a Semih Kaplanoĝlu je nagrađen Zlatnim medvjedom za najbolji film u Berlinu. Osim ova dva filma ('Med' i 'If I Want to Whistle, I Whistle'), koji su predstavljeni u programu 'Otvoreno kino', regija je zabilježila još desetine filmova koji su napravili značajni uspjeh na festivalima širom svijeta. U ovom smo vam programu pokušali predstaviti neke od njih', dodala je selektorica programa.

U FOKUSU 2010.

AURORA, Rumunjska, Francuska, Švicarska, Njemačka, red. Cristi Puiu

Kuhinja u stanu: muškarac i žena razgovaraju o Crvenkapici, govore tiho kako ne bi probudili malu djevojčicu koja spava u susjednoj sobi. Pustopoljina u predgrađu: stojeći u sjeni iza niza napuštenih prikolica, muškarac u tišini promatra naizgled obiteljski prizor. Isti grad: isti muškarac vozi kroz promet, a u ruci mu dva improvizirana okidača za lovačku pušku. Muškarac ima 42 godine, njegovo ime je Viorel. Mučen tamnim mislima, on se vozi kroz grad prema samo njemu poznatom odredištu.

KOSMOS, Turska, Bugarska, red. Reha Erdem

Kosmos je lopov koji pravi čuda. On iz divljine stiže u jedan vanvremenski, granični grad, gorko plačući poput bjegunca. Samo što je stigao, spašava jednog malog dječaka iz rijeke i postaje čovjek koji čini čuda. Kosmos je prilično neobična osoba. Kao da nikada ne jede i ne spava. Jedino uzima šaku šećera u zrnu ili kocki. Još je zanimljivija njegova osobina da se izuzetnom agilnošću popne na najviše drveće. Uskoro se Kosmos i Neptun, mlada sestra dječaka kojeg je spasio, zbliže na najbizarniji način: imitirajući krikove ptica na granama i krovovima.

LOURDES, Austrija, Francuska, Njemačka, red. Jessica Hausner

Christine je zarobljenica paralize. Vidno polje joj obuhvaća samo mali djelić svijeta. Njen život je polovičan, ali ona očajnički želi biti dio svijeta oko sebe i živjeti punim životom. Christinin hendikep je metafora za osjećaj neadekvatnosti i nesavršenstva, a čudo simbolizira njenu želju za boljim životom.

Medalja časti
MEDALJA ČASTI / MEDALİA DE ONOARE, Njemačka, Rumunjska, red. Calin Peter Netzer

Odnos Iona i njegove žene Nine odavno je izgubljen: ona mu se obraća samo kada joj nešto treba. Ion mirno prihvaća takve postupke. Njegova je jedina želja da održi privid normalnog života pred Nininim prijateljima. Stvari nisu ništa bolje sa Corneliuom, koji ne može oprostiti Ionu način na koji se ponio kada je pokušao pobjeći iz komunističke Rumunjske. Jednog dana, Ion prima Medalju časti za 'herojstvo' u Drugom svjetskom ratu, kojeg se jedva sjeća.

NA PUTU, Bosna i Hercegovina, Austrija, Njemačka, Hrvatska, red. Jasmila Žbanić

Dvoje mladih ljudi, Luna i Amar, nastoje prijeći prepreke koje prijete njihovoj ljubavi. Kad Amara na poslu suspendiraju zbog pića, Luna je zabrinuta da će to omesti njihov ionako krhki san da dobiju bebu. Lunini strahovi rastu kad Amar prihvati dobro plaćen posao u jednoj udaljenoj, konzervativnoj muslimanskoj zajednici. Nakon što nije imala nikakvog kontakta s Amarom, Luna konačno dobije dozvolu da ga posjeti u zabačenoj komuni, smještenoj pored idiličnog jezera. Tu otkriva tajanstvenu atmosferu pokrivenih žena i rituala – svijet u kojem je svakodnevni život muškaraca i žena odvojen i pod strogim nadzorom. Luna preklinje Amara da se vrati kući, ali je on uvjerava da mu je to izolirano utočište pomoglo da pronađe mir i prestane piti.


Neke druge priče
NEKE DRUGE PRIČE, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija, Irska, režija: Ivona Juka, Ana Maria Rossi, Ines Tanović, Marija Džidževa, Hanna Slak

Stvarni život ne čine samo naši planovi o sreći, nego baš ono što se protivi tim planovima i namjerama, ono što se slučajno događa, što je potpuno nepredvidivo i što ponekad izaziva razočarenje i bol. Osim trudnoće i iščekivanja novog života, poveznica priča ovog omnibusa su i slučajni događaji koji narušavaju planove i mijenjaju živote. To su priče o ljubavi i nadi, o osveti, požrtvovnosti, prkosu, sistemu, a njihove likove zatičemo već u nekim drugim pričama, koje donose drukčije perspektive.

PRİČE İZ KARSA / KARS ÖYKÜLERİ, Turska, režija i scenarij: Ozcan Alper, Zehra Derya Koc, Ulku Oktay, Ahu Ozturk, Emre Akay

Omnibus od pet filmova snimljenih u turskoj provinciji Kars, na granici s Armenijom. Tri od pet režisera su debitanti koji su izabrani da snime svoje priče nakon što su pobijedili na natjecanju za najbolji scenarij. Rezultat je dirljiva kolekcija filmova koji ostaju mali i jednostavni: mladalačka ljubav između djevojčice i dječaka koji putuju zimi do škole, prisjećanje mlade žene na majčinu reakciju na njenu prvu menstruaciju i grudnjak, te priča o studentu koji se vraća u svoje selo, ali jako brzo opet odlazi jer ga tamo dočekuje prošlost.