SARAJEVO FILM FESTIVAL

Jake hrvatske snage u programu kratkog filma

05.07.2010 u 21:17

Bionic
Reading

Natjecateljski program za kratki film Sarajevo film festivala ove godine donosi deset filmova, među kojima su i hrvatski predstavnici 'Žuti mjesec', 'Crveno' i 'Nespavanje ne ubija'

Natjecateljski program za kratki film ove godine donosi deset filmova, od kojih su samo dva animirana. Selekciju čine filmovi već poznatih i etabliranih autora koji iza sebe imaju i uspješne igrane filmove, ali uvijek iznova osjećaju potrebu da se izraze i u kratkoj formi, poput Zvonimira Jurića iz Hrvatske s filmom 'Žuti mjesec', izuzetno režiranom dramom, te Adriana Sitarua iz Rumunjske s uzbudljivim i inovativnim filmom 'Lord'.

U selekciju su uvršteni i već etablirani autori kratkih filmova kao što su Marko Meštrović iz Hrvatske s animiranim filmom 'Nespavanje ne ubija' i Paul Negoescu iz Rumunjske s filmom 'Derbi'. Tu su i zreli autori od kojih vrlo brzo očekujemo i debitiranje u dugometražnom filmu. To su Maya Vitkova iz Bugarske s filmom 'Stanka ide kući' i bosanskohercegovačka redateljica Ines Tanović s filmom 'Ispočetka', koji je ujedno i dio omnibusa 'Neke druge priče'

NATJECATELJSKI PROGRAM – KRATKI FILM 2010.

SVJETSKA PREMIJERA

ISPOČETKA, Bosna i Hercegovina, red. Ines Tanović

Haris je zaljubljen u djevojku iz Nizozemske koja radi za Europsku komisiju u Sarajevu. Film preispituje sukob između Harisove emotivne privrženosti i Hederine ljubavne igre koja samo povremeno prelazi okvire pukog erotskog užitka.

MEĐUNARODNE PREMIJERE

3000 ŽIVOTA LEPTIRA, Srbija, red. Saša Perić

Sara je sedamnaestogodišnja djevojka koja vodi normalan život. Jednoga dana njenu svakodnevnicu poremeti posjet oca kojeg nije vidjela deset godina. Oni odlaze na izlet u šumu i pokušavaju premostiti jaz koji su godine stvorile između njih.

CRVENO, Hrvatska, red. Sonja Tarokić

Mlada djevojka Marina živi sa svojom posesivnom majkom u stanu od trideset kvadrata u centru Zagreba. Film prati njihovu dnevnu rutinu i način na koji je nastoje očuvati usprkos vlastitoj samoživosti.

ISPADAŠ / YOU'RE OUT, Austrija, red. Max Liebich

'Ispadaš' je kratki animirani film o čovjeku koji se povlači iz društva. On postaje čeznutljivi promatrač i spoznaje nadmoć prirode, a smrt ga više ne impresionira.

'Nespavanje ne ubija'
NESPAVANJE NE UBIJA, Hrvatska, animirani film, režija, scenarij i animacija: Marko Meštrović

Što se dogodi kad snovi preuzmu kontrolu nad realnošću?

REGIONALNE PREMIJERE

DERBI / DERBY, Rumunjska, red. Paul Negoescu

Dečko Mirceove petnaestogodišnje kćeri je pozvan na obiteljsku večeru. On stiže prerano i s Mirceovom kćeri odlazi u njenu sobu. Dok gleda televiziju, Mircea čuje kako njegova kći stenje u svojoj sobi. Večera počinje i Mircea saznaje da momak njegove kćeri navija za suprotan nogometni klub.

JA VEĆ JESAM SVE ONO ŠTO ŽELIM DA IMAM, Srbija, red. Dane Komljen

Daniel je novi u gradu i ne zna što da radi. Posjećuje sestru i prijatelje. Počinju mu se javljati glasovi: kako sebi reći ne?

LORD, Rumunjska, red. Adrian Sitaru

Iako mrzi pse, Toni se bavi pronalaženjem izgubljenih životinja da bi, emotivno ucjenjujući njihove vlasnike, izvukao ogromne sume novca. Stari ružni pekinezer kojeg Toni nikako da se riješi budi u njemu osjećaje koji čak i njega iznenade.

Stanka ide kući
STANKA IDE KUĆI / STANKA SE PRIBIRA VKASHTI, Bugarska, red. Maya Vitkova

Kad gospođa Stanka Atanasova, starija i bolesna žena, ulazi u svoju zgradu, otkriva da je lift u kvaru. Stanka se uz stepenice mora popeti na deveti kat, a ono što je za većinu ljudi jednostavan zadatak njoj predstavlja veliki izazov.

ŽUTI MJESEC, Hrvatski, red. Zvonimir Jurić

Djevojka koja se useljava u zgradu dolazi se predstaviti trudnoj susjedi. Upoznaju se, piju kavu u stanu susjede i čavrljaju. Njihov odnos postane teži i ozbiljniji kada trudna susjeda zatraži od nje da ostane s njom jer je usamljena, ne želeći joj pritom objasniti kako se našla u takvoj situaciji.