tportal.hr

Zagreb
+11
Osijek
+10
Pula
+18
Rijeka
+17
Zadar
+18
Split
+19
Dubrovnik
+21

INTERVJU: CRISTIAN MUNGIU

Ne treba nam Hollywood da bismo se nasmijali

Cristian Mungiu, scenarist, producent i koredatelj filma 'Priče iz zlatnog doba', u videointervjuu za tportal govori o nastanku filma, različitim pristupima temi mračne prošlosti svoje zemlje, budućim planovima i procvatu rumunjskog filma

Datum objave:
14.8.2009 9:00

Zadnja izmjena:
14.8.2009 10:34

Jedno od najvećih imena rumunjske kinematografije, Cristian Mungiu, novim filmom Priče iz zlatnog doba kreće stazama uspjeha prethodnog filma '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana', kojim je osvojio Zlatnu palmu. U videointervjuu govori o 'Pričama' u koje je uključio svoje generacijske kolege te o pomaku u humorističke vode, čime je htio dokazati da film o mračnom periodu rumunjske prošlosti ne treba i sam biti mračan.

U intervjuu poslušajte kako autor, kojemu je posljednje desetljeće Ceausescuove vladavine inspiracija za više filmova, promatra to razdoblje iz emocionalnog i racionalnog kuta. Također saznajte iz prve ruke je li došao trenutak da se Cristian okrene suvremenim temama ili je Ceausescu inspiracija na duge staze. Posljednjih godina svjedočimo procvatu rumunjske kinematografije, a Mungiu, koji je dobrim dijelom kumovao tomu, pokušava locirati ključne točke uspjeha.

Pogledajte videointervju s Cristianom Mungiuom:

 Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Pratite li zbivanja na Sarajevo Film Festivalu?
Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr