INTERVJU: CRISTIAN MUNGIU

Ne treba nam Hollywood da bismo se nasmijali

Bionic
Reading

Cristian Mungiu, scenarist, producent i koredatelj filma 'Priče iz zlatnog doba', u videointervjuu za tportal govori o nastanku filma, različitim pristupima temi mračne prošlosti svoje zemlje, budućim planovima i procvatu rumunjskog filma

Jedno od najvećih imena rumunjske kinematografije, Cristian Mungiu, novim filmom Priče iz zlatnog doba kreće stazama uspjeha prethodnog filma '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana', kojim je osvojio Zlatnu palmu. U videointervjuu govori o 'Pričama' u koje je uključio svoje generacijske kolege te o pomaku u humorističke vode, čime je htio dokazati da film o mračnom periodu rumunjske prošlosti ne treba i sam biti mračan.

U intervjuu poslušajte kako autor, kojemu je posljednje desetljeće Ceausescuove vladavine inspiracija za više filmova, promatra to razdoblje iz emocionalnog i racionalnog kuta. Također saznajte iz prve ruke je li došao trenutak da se Cristian okrene suvremenim temama ili je Ceausescu inspiracija na duge staze. Posljednjih godina svjedočimo procvatu rumunjske kinematografije, a Mungiu, koji je dobrim dijelom kumovao tomu, pokušava locirati ključne točke uspjeha.

Pogledajte videointervju s Cristianom Mungiuom: