12. DO 20. KOLOVOZA

Otvoren Sarajevo Film Festival

13.08.2009 u 08:34

Bionic
Reading

Projekcijom rumunjskog filma 'Priče iz zlatnog doba' redatelja Christiana Mungiua otvoren je 15. Sarajevo Film Festival (SFF), najveća regionalna filmska smotra na kojoj će ponovo biti zastupljen i veliki broj ostvarenja iz Hrvatske

Otvaranje je, kao i ranijih godina, pratio veliki broj gledatelja, koji su na dvije lokacije gledali Mungiouovo ostvarenje koje je već ranije privuklo pozornost europske filmske publike na duhovit način prikazujući posljednjih petnaest godina vladavine Nicolaea Ceausescua. Do 20. kolovoza, koliko će festival trajati, publika će imati prigodu vidjeti čak 232 filma iz 53 zemlje, što su najveće brojke u povijesti sarajevskog festivala, a njegov direktor Mirsad Purivatra to opisuje kao veliki uspjeh, posebice zbog činjenice da i veliki festivali poput onih u Cannesu ili Berlinu zbog recesije imaju poteškoća u ispunjavanju planiranih kvota.

U najzanimljivijoj natjecateljskoj konkurenciji, gdje je na 14. SFF-u apsolutni pobjednik bio hrvatski film 'Buick Riviera', ove će godine biti prikazano deset ostvarenja, uključujući dva iz Hrvatske, a o najboljemu će odlučivati žiri na čijem je čelu glumica Mirjana Karanović. Već drugog dana festivala na programu je 'Kenjac' koji je režirao Antonio Nuić, u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji, dok će 'Crnci' Gorana Devića i Zvonimira Jurića biti prikazani 17. kolovoza.

U utrci za najbolji kratki igrani film bit će također dva hrvatska ostvarenja: 'Ciao Mama' Gorana Odvorčića te 'Tulum', čiju režiju potpisuje Dalibor Matanić. 'Nightmare' Darka Kokića i 'Mobitel Mania' Darka Vidačkovića u konkurenciji su za najbolji kratki animirani film, dok se 'Sevdah' Marine Andree, 'Splitski akvarel' Borisa Poljaka i 'Sretna zemlja' Gorana Devića natječu za nagradu Srce Sarajeva u kategoriji dokumentarnog filma. Među gostima koji će posjetiti ovogodišnji SFF organizatori posebice ističu glumačka imena poput Gillian Anderson i Mickeyja Rourkea.