tportal.hr

Zagreb
-2
Osijek
+1
Pula
+4
Rijeka
-
Zadar
0
Split
+5
Dubrovnik
+6

INTERAKTIVNA IZLOŽBA

Eric Cantona snimio poruku za 'Videoarhiv genocida u BiH'

U sklopu obilježavanja 17. godišnjice genocida u Srebrenici, fondacija Cinema for Peace predstavila je projekt 'Videoarhiv genocida u Bosni i Hercegovini'. Uz Angelinu Jolie, podršku projektu svojim posjetom danas su dali i francuski glumac i bivši nogometaš Eric Cantona, umirovljeni general Jovan Divjak, direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, gosti Sarajevo Film Festivala i brojni građani Sarajeva

Datum objave:
11.7.2012 15:22

Zadnja izmjena:
11.7.2012 16:07

Međunarodna Fondacija Cinema for Peace počela je s radom u Bosni i Hercegovini u prosincu 2011, otvaranjem Ureda u Sarajevu, s ciljem uspostavljanja 'Videoarhiva genocida u Bosni i Hercegovini'. Slijedeći primjer Instituta Shoah pri Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji, koji je osnovao redatelj i producent Steven Spielberg, namjera bosanskohercegovačkog 'Videoarhiva genocida' jest zabilježiti 10.000 životnih priča ljudi koji su preživjeli genocid u Srebrenici. Do sada su snimljene 232 životne priče.

Namjera fondacije Cinema for Peace je svojim aktivnostima – predstavljanjem projekta 'Videoarhiv genocida u Bosni i Hercegovini' na simboličan način, u suradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari i Sarajevo Film Festivalom, doprinese obilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici.

Nakon što su predstavnici Fondacije Cinema for Peace u utorak navečer sudjelovali u komemorativnim aktivnostima u Srebrenici i Potočarima prilikom čega je projekt 'Videoarhiv genocida u Bosni i Hercegovini' predstavljen u Srebrenici, danas je u posebno za ovu priliku postavljenoj kupoli na sarajevskom Trgu djece Sarajeva, projekt predstavljen i građanima Sarajeva.

U montažnoj kupoli postavljena je interaktivna izložba sa svjedočanstvima onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici, a posjetiocima je pružena prilika da u audio-video formatu zabilježe svoje dojmove nakon što pogledaju videozapise životnih priča preživjelih Srebreničana.

Nakon što je svoju podršku projektu 'Videoarhiv genocida u Bosni i Hercegovini' prije nekoliko dana u Sarajevu osobno dala slavna glumica i redateljica Angelina Jolie, danas je projekt upoznao i slavni francuski glumac i redatelj, gost Sarajevo Film Festivala Eric Cantona. Nakon razgleda izložbe Cantona je snimio i svoju poruku za 'Videoarhiv genocida'. Uz njega, svojim dolaskom projekt su podržali i umirovljeni general Jovan Divjak, direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, bivši nogometni reprezentativac Predrag Pašić, gosti Sarajevo Film Festivala i brojni građani Sarajeva.

Interaktivna izložba na sarajevskom Trgu djece Sarajeva (ispred BBI Centra) bit će postavljena u srijedu od 12 do 23 sata. Nakon predstavljanja na Trgu, izložba će od 12. do 14. srpnja biti postavljena i u Galeriji Roman Petrović, Titova 54, u periodu od 11 do 18 sati. Ulaz je slobodan.

203820,203649,203277,203176

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Pratite li zbivanja na Sarajevo Film Festivalu?
Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr