tportal.hr

Zagreb
+1
Osijek
+4
Pula
+8
Rijeka
+8
Zadar
+3
Split
+7
Dubrovnik
+9

HRVATSKI FILM NA SARAJEVU

Đuro Gavran i Dana Budisavljević gosti DocuCornera

U DocuCorneru Sarajevo Film Festivala aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava imali su priliku razgovarati s autorom već nagrađivanog filma 'Veliki dan', Đurom Gavranom i Danom Budisavljević, redateljicom dokumentarnog filma 'Nije ti život pjesma Havaja'

Datum objave:
10.7.2012 15:08

Zadnja izmjena:
10.7.2012 17:33

Posebnu pohvalu Gavran je dobio za uspješno postignut balans između kritike i komičnog prikaza tipičnih svadbi u Hrvatskoj. Zašto se mladi odlučuju na takvu paradu kiča Đuro objašnjava snažnim utjecajem roditelja, društva i medija. 'Meni više ništa nije čudno, to je hrvatska svadba', odgovorio je Gavran, poslije osam snimljenih svadbi, priprema, razgovora s mladencima i profesionalcima koji se bave organiziranjem vjenčanja.

Film 'Nije ti život pjesma Havaja' je priča o autoričinom seksualnom opredjeljenju i reakcijama unutar najuže porodice, a nekim je gledateljima izmamio i suze. Međutim, to za redateljicu i glavnu junakinju filma, Danu Budisavljević, nije bilo ništa novo. Svoj nekadašnji stav da, kada ne znaš što da snimaš, napraviš film o sebi, radikalno je promijenila jer je shvatila da je to najteže. 'Jako je teško, ali shvatiš da nema izbora ako želiš živjeti svoj život', navodi Dana i dodaje da ne možeš tražiti od drugih da se otvore u dokumentarnom filmu dok ti sam skrivaš svoju priču.

Iako svjesna koliko će predstavljanje ovog filma široj publici biti teško, distributer Irena Taskovski objašnjava da ga je odabrala jer smatra kako su odnosi i komunikacija unutar obitelji jako važni. Po njenim riječima, ovo bi mogao biti univerzalni obiteljski film, koji može predstavljati gotovo svaku obitelj.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Pratite li zbivanja na Sarajevo Film Festivalu?
Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr