SARAJEVSKA FILMSKA GROZNICA

Doris, Ornela i Jagoda uljepšale otvaranje SFF-a

06.07.2012 u 22:02

Bionic
Reading

Sarajevska filmska groznica, 18. po redu, počela je u petak navečer paralelnom projekcijom filma Aide Begić 'Djeca' u Narodnom pozorištu i Otvorenom kinu !hej (popularnom sarajevskom Metalcu)

Dobrodošlicu gostima poželjela je bosanskohercegovačka glumica Vanesa Glođo, koja je vodila ceremoniju otvaranja. Ona je podsjetila da je prvi SFF održan 1995. godine, kada se nije moglo ni zamisliti da će festival 2012. godine proslaviti 18. rođendan i da će biti jedan od najvećih festivala regije.

Dodala je da ovogodišnji festival nudi 210 filmova iz 57 država te da je tijekom proteklih godina prerastao u događaj koji okuplja više od 2000 akreditiranih profesionalaca i medija, te više od 100.000 ljubitelja filma.

Uzvanike i goste pozdravila je i selektorica natjecateljskog programa igranog filma SFF-a Elma Tataragić, kazavši da ovogodišnja selekcija donosi devet filmova, uz kombinaciju afirmiranih i debitantskih autora. Podsjetila je i da osim što ove godine SFF slavi punoljetnost, natjecateljski program slavi prvo desetljeće postojanja.

'Od devet filmova, čak četiri su režirale žene, što pokazuje koliko se dinamično promijenila regija. Prije točno deset godina festival je odlučio osnovati natjecateljski program kao centralni program fokusiran na promociju talenata i filmova regije jugoistočne Europe', kazala je Tataragić.

Rediteljica Aida Begić nije krila uzbuđenje zbog sarajevske projekcije filma 'Djeca', kazavši da joj je ta projekcija veće uzbuđenje nego ona na festivalu u Cannesu.

Projekcijama filma prethodila je svečanost otvaranja u Narodnom pozorištu, gdje se okupio velik broj uzvanika, gostiju Festivala, filmskih autora i glumaca iz cijele regije. Prije zvanične ceremonije crvenim tepihom prodefilirali su predsjednik ovogodišnjeg žirija za igrani film Kornel Mundruczo te članica žirija Ada Condescu.

'Jako smo znatiželjni kada su u pitanju regionalni filmovi i sretan sam što sam tu večeras', kazao je Mundruczo.

Među uzvanicima bio je i BiH reprezenativac Edin Džeko kojem je to bilo prvp javno pojavljivanje s djevojkom Amrom Silajdžić. Inače, Silajdžić je bh. model, koja posljednjih godina gradi karijeru u SAD-u.

I gradonačalnik Zagreba Milan Bandić bio je zvijezda crvenog tepiha, kazavši da se rijetko opušta te će boravak u Sarajevu iskoristi upravo za to. Osim Bandića crvenim tepihom prošetale su Doris Pinčić, Jagoda Kumrić, Ornela Vištica, Bojana Gregorić i mnogi drugi.

Nakon projekcije filma 'Djeca' u hotelu Europa upriličena je zabava uz koktele za sve goste, uzvanike i autore.

Sarajevo film festival trajat će do 14. srpnja