tportal.hr

Zagreb
+14
Osijek
+12
Pula
+16
Rijeka
+15
Zadar
+19
Split
+20
Dubrovnik
+19

KOPRODUKCIJSKA PLATFORMA

CineLink slavi desetu godišnjicu

Ove godine slavi se deseta godišnjica CineLinka – Koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala, koji je izrastao u jednu od najuspješnijih platformi za razvoj i financiranje igranih filmova. Među ovogodišnjim glavnim atrakcijama je i nekolicina snažnih projekata od velikog značaja za današnjicu

Datum objave:
5.7.2012 15:17

Zadnja izmjena:
5.7.2012 16:46

Od svog početka, prije 10 godina, sa samo nekoliko predstavljenih država, CineLink se razvio u središnje mjesto susreta regionalnih i međunarodnih filmskih profesionalaca. Danas, on predstavlja projekte iz 14 zemalja jugoistočne Europe, otvorene za koprodukciju.

Dva odabrana grčka projekta se, na različite načine, oba bave trenutnom situacijom u zemlji. Syllas Tzoumerkas, redatelj filma DOMOVINA vraća se s filmom A BLAST, još jednom suvremenom pričom koja oslikava blistavi i razarajući mural Grčke danas. A u filmu LIGNITE, Gregory Rentis nam, s dosta društvene kritike, priča priču o sadašnjici. Među ostalim glavnim atrakcijama je i igrani film SOUTH FACING WALL poznatog turskog umjetnika Kutluga Atamana.

CineLink je tokom posljednjih 10 godina igrao značajnu ulogu u razvoju međunarodne koprodukcije u regiji; bio je faktor koji stoji iza uspjeha filmske produkcije u jugoistočnoj Europi tokom posljednjih godina.

'2002. godine, kao posljedica raspada starog sistema produkcije, u regiji se snimalo nekoliko filmova. Tako smo, od početka, uvidjeli da je naš zadatak da pomognemo filmsku produkciju', kaže Amra Bakšić Čamo, rukovoditeljica CineLinka.

'S obzirom na slabu mogućnost financiranja u zemljama ove regije, koprodukcija je od velikog značaja. A ovo je, zbog talenata i pisaca koje ovdje imamo, producentima iz čitave Europe postala zanimljiva regija, čiji dio žele biti.

U prosjeku, 60 posto filmova predstavljenih na CineLinku idu od razvoja do produkcije, što je brojka koja CineLink smješta među najuspješnije koprodukcijske platforme u svijetu.

Jedan broj CineLinkovih filmova je također sudjelovao i na velikim festivalima: MED redatelja Semiha Kaplanoglua (Turska) dobio je Zlatnog medvjeda na Filmskom festivalu u Berlinu 2010. godine; AKO MI SE FUĆKA, FUĆKAM redatelja Florina Serbana (Rumunjska) osvojio je Veliku nagradu žirija – Srebrnog medvjeda na Filmskom festivalu u Berlinu 2010. godine; LOVERBOY redatelja Cătălina Mitulescua (Rumunjska), prikazan je u Cannesu 2011, a ove godine sudjeluje u natjecateljskom programu u Sarajevu; ŽENA KOJA JE OBRISALA SUZE redateljice Teone Strugar Mitevske (Makedonija) je, ranije ove godine, premijerno prikazan u selekciji Panorama Filmskog festivala u Berlinu.

'CineLink nije samo koprodukcijski market, već i program u kojem razvijamo projekte kroz scenarističke radionice, koje prethode marketu. Smatram da je ovo bilo izuzetno važno za uspjeh ovih projekata', kaže Amra Bakšić Čamo.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Pratite li zbivanja na Sarajevo Film Festivalu?
Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr