PETAK, 6. SRPNJA

'Djeca' Aide Begić otvaraju 18. Sarajevo Film Festival

12.06.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Sarajevo Film Festival svoje će 18. izdanje otvoriti filmom 'Djeca' bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić u petak, 6. srpnja paralelnim projekcijama u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu !hej

Film 'Djeca' svjetsku je premijeru doživio na prestižnom Filmskom festivalu  u Cannesu u okviru službene selekcije Un Certain Regard.

Film govori o Rahimi (23) i Nedimu (13), ratnoj siročadi. Oni žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji u kojem su poremećene sve vrijednosti, pa i odnos prema djeci onih koji su dali život za slobodu grada. Rahima, nakon burnog i kriminalnog tinejdžerskog doba smisao života pronalazi u vjeri i nada se da će njen mlađi brat krenuti istim putem. Njihov život, sveden na puko preživljavanje, uslojava se kada Nedim u tučnjavi razbije skupocjeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj događaj će Rahimi otkriti činjenicu da njen brat vodi dvostruki život.

Glavne uloge u filmu tumače Marija Pikić i Ismir Gagula, a pored njih tu su i Aleksandar Seksan, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, te mnoge mlade nade bosanskohercegovačkog glumišta poput Staše Dukić i Vedrana Đekića.

Ovo je drugi igrani film Aide Begić kojim Sarajevo Film Festival otvara još jedno izdanje. 2008. godine 14. Sarajevo Film Festival otvoren je prvim dugometražnim igranim filmom ove redateljice, 'Snijeg', koji je nagrađen Grand Prixom Semaine de la Critique Filmskog festivala u Cannesu.