MICHAEL FASSBENDER:

Po dvjesto puta pročitam scenarij prije snimanja

30.07.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Irski glumac njemačkog podrijetla, Michael Fassbender još nije stekao umjetnički značaj ni Wima Wendersa, ni Bele Tarra, no među mlađom publikom koja posjećuje Sarajevo Film Festival on je ove godine zasigurno najveća zvijezda festivala

Taj 34-godišnji glumac svjetsku je slavu stekao fantastičnom rolom umirućeg štrajkaša glađu u filmu 'Hunger' Stevea McQueena, nakon čega su uslijedile uloge u komercijalnijim projektima - TV serija 'Združena braća', 'Nemilosrdni gadovi' Quentina Tarantina i recentni 'X-men: prva generacija' koji upravo igra i u našim kinima – koje su mu donijele ne samo hvale kritike, nego i uvažavanje najšire publike.

U Sarajevo je došao promovirati svoj novi film 'Jane Eyre' Caryja Fukunage, ekranizaciju romana Charlotte Bronte u kojem glumi zajedno sa sve popularnijom mladom australskom glumicom Miom Wasikowskom. Fassbender je u Sarajevo doputovao na motociklu, a svojom mršavom figurom i prodornim svijetlim očima uglavnom skrivenim iza sunčanih naočala (kao i navikom putovanja na motoru) pomalo podsjeća na kolegu Ewana McGregora. Dobro raspoložen i uvijek spreman na zabavu, Fassbender je podijelio svoja razmišljanja o filmu s novinarima.

Kako ste se odlučili postati glumac?

Postao sam glumac jer nisam bio dovoljno talentiran za glazbu. Želio sam postati glavni gitarist u heavy metal bendu, ali nisam bio dovoljno dobar. U školi sam također bio osrednji i prijatelj mi je predložio da upišem satove glume. Počeo sam glumiti u školskim predstavama sa 17 godina. Jedna od prvih stvari koje sam radio bila je predstava 'Reservoir Dogs' koju smo postavili na osnovi Tarantinova filma koji je idealan za pozornicu. Ušao sam u to a da nisam imao pojma što radim. To je bila prva lekcija koju sam naučio: ako poslu pristupite s radnom etikom i strašću, sve će ispasti OK.

Što vas je privuklo filmu 'Jane Eyre'?

Ne sjećam se točno kako sam i kada ušao u projekt, ali moja sestra i majka velike su obožavateljice književnog rada sestara Bronte. Nisam prije čitao tu knjigu, ali znao sam o čemu se radi. Sve svoje projekte biram po jednostavnom principu. U početku sam, doduše, uzimao ono što mi se nudilo, ali danas kad mogu birati, prvo razmotrim scenarij, a onda i rad redatelja. Nakon što sam vidio Fukunagin prethodni film 'Bez imena' koji mi je bio jedan od najdražih filmova te godine, zaključio sam da je on očito inteligentan redatelj i odlučio se za projekt. Bilo je to sjajno iskustvo.

Rochester je kompliciran lik, što Vas je privuklo njemu?

On je toliko slojevit i kompliciran, punokrvni je čovjek, cjeloviti junak, koji uvijek sa sobom nosi teret svoje prošlosti. Pravi je klasični junak - buntovan, okrutan, osjetljiv, ranjiv, hladan, pun obrambenih mehanizama koje Jane ljušti jedan po jedan. On više treba Jane, nego ona njega. Svidjela mi se ta kompleksnost.

Kako je bilo raditi s Fukunagom?

On ima dobro oko i zna gdje treba staviti kameru. To se čini jednostavnim, no mnogo redatelja to ne zna napraviti. Ono što mi je bila istinska čast na ovom projektu, bilo je raditi s nekim glumačkog kalibra poput Judi Dench, koja je uistinu sjajna. Cijela njezina generacija glumaca prošla je od malih uloga u teatru do onih u visokobudžetnim holivudskim produkcijama. Bila mi je čast biti u njezinoj blizini, ona je sjajna osoba s nevjerojatnim smislom za humor.

Jane Eyre

Kako se pripremate za uloge?

Dugo se pripremam kod kuće i dvjesto puta pročitam scenarij, sve dok ne postane kao odijelo koje navučete preko svoje kože. Često ni sam ne znam što sam napravio pa me znaju iznenaditi komentari da u mojoj glumi ima puno ironije. Za ovaj sam se film pripremao sam u sobi, u mraku sam čitao i pušio i analizirao karakteristike lika, jednu po jednu.

Jesam, ali nikada nisam diplomirao. Odustao sam od studija šest mjeseci prije kraja. Ranije sam i sam razmišljao trebam li uopće ići u glumačku školu s obzirom na to da se ovaj posao prije svega uči nastupajući, no onda sam shvatio da ti škola pomaže i s jezikom i strukturom uloge. Tata mi je govorio da se svaki posao uči praksom, ali da ti škola daje dodatnu sigurnost.

Kako je bilo surađivati s Tarantinom, osobito nakon što ste uprizorili njegove 'Reservoir Dogs'?

Za mene je to bilo ispunjenje sna i isprva me bilo strah. Tarantino ima enciklopedijsko znanje o filmu, a ja sam sjedio i upijao koliko sam mogao. Bio je jako zahtjevan, no ja sam nastojao s time izaći na kraj tako što sam se dobro pripremao i svaki dan dolazio na set sa svojim idejama o liku.

Michael Fassbender u 'Nemilosrdnim gadovima'