tportal.hr

Zagreb
+14
Osijek
-
Pula
+17
Rijeka
-
Zadar
+17
Split
+17
Dubrovnik
+14

SARAJEVO FILM FESTIVAL

Specijalna gala premijera '1395 dana bez crvene'

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival bogatiji je za jedan izuzetan filmski događaj – u okviru specijalne gala premijere gosti festivala i mnogobrojni ljubitelji filma moći će vidjeti film Šejle Kamerić '1395 dana bez crvene' koji je premijerno prikazan u galeriji Whitworth u Manchesteru i koji je oduševio Britance

Datum objave:
20.7.2011 15:25

Zadnja izmjena:
20.7.2011 15:41

Film ili, bolje rečeno, filmovi sarajevske umjetnice Šejle Kamerić i albanskog umjetnika Anrija Sale '1395 dana bez crvene' premijerno su prikazani na Manchester Film Festivalu i oduševili su Britance. Uz predstavu slavnog kazališnog umjetnika Boba Wilsona 'Život i smrt Marine Abramović' te spektakularni muzički performans 'Biophilia' kontroverzne muzičke zvijezde Bjork, koji su također praizvedeni na MIF-u, Kamerićkin film spada u radove o kojima se najviše pisalo u britanskim medijima.

'1395 dana bez crvene'
naziv je filma koji se bavi opsadom Sarajeva na drugačiji način, odnosno načinom na koji je Sarajevo funkcioniralo u ulici u ratu zvanoj Put života. Film je snimljen u Sarajevu, a u glavnoj se ulozi našla španjolska glumica Maribel Verdu, koju smo mogli vidjeti u poznatim filmovima 'I tvoju mamu također' i 'Panov labirint'.

Film traje 60 minuta i nema dijaloga. Priča je pričana arhitekturom praznog grada - fragmenti vremena i prostora se stapaju u savršenu filmsku situaciju. I tu je žena koja užurbano korača praznim ili skoro praznim ulicama. 'Gledao sam ovaj film u strahu, napola zatvorenih očiju. Iako sam znao da se radi o rekonstrukciji, za mene je ovo bilo mnogo strašnije od bilo kakvog holivudskog filma', napisao je britanski kritičar Richard Dorment za The Telegraph.

Specijalna projekcija filma u sklopu Sarajevo Film Festivala održat će se u petak, 29. srpnja, u Narodnom pozorištu s početkom u 22.30, a reprizna je projekcija planirana za subotu, 30. srpnja u 11 sati u Cinema Cityju.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Pratite li zbivanja na Sarajevo Film Festivalu?
Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr