tportal.hr

Zagreb
-5
Osijek
-11
Pula
+9
Rijeka
-
Zadar
+10
Split
+10
Dubrovnik
+11

SARAJEVO FILM FESTIVAL

Jedan hrvatski i puno debitantskih filmova u konkurenciji

Novi, 17. po redu Sarajevo Film Festival održat će se od 22. do 30. srpnja, s mnogo premijera i nekoliko novih hrvatskih filmova, uključujući i jedan u službenoj konkurenciji

Datum objave:
11.7.2011 9:21

Zadnja izmjena:
18.7.2011 10:02

Najveći filmski festival u regiji upravo završava s pripremama za otvaranje nove sezone premijera i atraktivnih gostovanja – crveni tepih uskoro će biti odrolan i usisan, hoteli za smještanje svjetskih zvijezda i regionalnih novinara već su rezervirani, a okolne ćevabdžinice podebljavaju zalihe i pripremaju se za invaziju.

A filmovi?

U natjecateljskom programu Sarajevo Film Festival ove godine donosi šest regionalnih, dvije međunarodne i dvije svjetske premijere, većinom mladih redatelja i debitanata – svjetska premijera dolazi iz Slovenije i zove se 'Piknik'; film je režirao Nejc Gazvoda, a priča govori o tri najbolja prijatelja, od kojih je jedan vojnik s misijom u Afganistanu, drugi mrgud homoseksualac, a treći student u inozemstvu. Zajedno odlaze na izlet kako bi se prisjetili srednjoškolskog hedonizma, ali naravno da ta odluka, umjesto da više učvrsti, zapravo ugrozi njihova prijateljstva...

Na vrhu liste regionalnih premijera svakako stavljamo film 'Fleke' hrvatskog redatelja Alda Tardozzija, s Iskrom Jirsak, Nikom Mišković, Goranom Grgićem... u glavnim ulogama. O tome kakav je film moći ćemo govoriti tek kada ga pogledamo, a o tome hoćete li ga vi pogledati, uvelike će ovisiti to koliko vam se sviđa službeni sinopsis s kojim su 'Fleke' prijavljene na festival, a koji kaže:

'Lana je djevojka iz prosječne zagrebačke obitelji. Sprema se provesti noć sa svojim dečkom Igorom. Na putu do koncerta odluče voditi ljubav u taksiju Igorova prijatelja. Lani je to prvi seks u životu. Stvari krenu po zlu kad se usred njihova intimnog susreta začuju zvukovi iz drugog taksija. Radi se o pljački i pokušaju ubojstva. Lana želi prekinuti ljubavnu igru, ali je Igor prisili na nastavak odnosa. Lana bježi od njega i u noćnom klubu susreće Irenu, problematičnu djevojku koja noć provodi u potrazi za drogom.'
'Fleke'


Ova dva naslova jedini su filmovi iz bivše Jugoslavije koji su zaslužili ući u natjecateljski program, a ostatak čine turske 'Polomljene školjke' (usamljeni tinejdžeri i bosanske izbjeglice na ulicama Istanbula), bugarski 'Ave' (zaljubljeni tinejdžeri autostopisti na bugarskim ulicama), albansko-grčka 'Amnestija' (seks u zatvoru), austrijski 'Disati' (tinejdžer u zatvoru, koji traži vlastitu prošlost nakon izlaska i rada u mrtvačnici), rumunjsko-švedski 'Loverboy' (galebarenje na obali Crnog mora i prve ljetne ljubavi) i grčka 'Protraćena mladost' (seciranje klasa i generacija današnje Atene).

U kratkometražnom programu dva su hrvatska naslova – animirani 'Dove sei, amor mio' Veljka Popovića te 'Mezzanin' Dalibora Matanića, dok se za najbolji dokumentarni natječu četiri hrvatska dokumentarna filma, 'Ratni reporter' Silvestra Kolbasa, 'Razorubičenje' Domagoja Matizovića, 'Zemlja znanja' Saše Bana te 'Prolaz za van', posljednji film pokojnog Vedrana Šamanovića.

Od atraktivnih gostiju koji će ove godine posjetiti Sarajevo svakako se ističu francuska glumica Charlotte Rampling, koja će predstaviti svoj film 'Melanholia' Larsa von Triera, kao i legendarni redatelj Wim Wenders, koji donosi svoj 3D dokumentarac 'PINA', film o legendarnoj koreografkinji Pini Bausch koji je svjetsku premijeru imao na 61. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Pratite li zbivanja na Sarajevo Film Festivalu?
Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr