TRIBINA TPORTALA

Kako su nas stranci pročitali!

06.06.2013 u 12:37

Bionic
Reading

Tko su stranci koji čitaju hrvatske pisce i čime su to hrvatski pisci osvojili strane čitatelje, pitanja su na koja ćemo tražiti odgovor na tportalovoj tribini 'Kako su nas stranci pročitali!'

CROATICUM radi pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a cilj mu je prenositi znanje hrvatskog jezika strancima. Osnovan je 1962, a dosad je imao polaznike iz više od 120 zemalja. Pohađaju ga studenti slavistike i/ili kroatistike sa stranih sveučilišta, polaznici su i studenti drugih studijskih grupa i fakulteta te pripadnici hrvatskoga iseljeništva. Na Croaticumu uče i poslovni ljudi koji se jezikom žele približiti zemlji u kojoj rade te oni koji su s Republikom Hrvatskom povezani brakom ili drugim životnim okolnostima.

Uoči izbora najboljeg hrvatskog romana godine i dodjele šeste po redu Književne nagrade roman@tportal.hr odlučili smo na jednom mjestu okupiti domaće pisce i strane čitatelje te ispitati veze među njima.

U Muzeju prekinutih veza u Zagrebu (Ćirilometodska 2) u četvrtak 6. lipnja od 20 sati razgovorom ćemo spojiti studente zagrebačkog Croaticuma i pisce Slavenku Drakulić i Roberta Perišića kako bismo doznali što je strancima zanimljivo u hrvatskoj književnosti, ali i kako domaći pisci doživljavaju svoje inozemne čitatelje.

Od studenata Croaticuma doznat ćemo što ih je motiviralo da uče hrvatski jezik, što ih intrigira u hrvatskoj književnosti, koje pisce vole, a u čijim knjigama malo manje uživaju.

Njihove studentske priče vrlo su zanimljive i ovo će biti jedinstvena prilika da doznamo što znači od nule krenuti učiti jezik sa sedam padeža i otprilike toliko pravopisa, a paralelno studirati još srpski jezik i književnost i uz sve to znati ih razlikovati.

S druge, spisateljske strane tribine, Slavenka Drakulić i Robert Perišić s nama će podijeliti svoje iskustvo što pisanja na nematerinjem jeziku, što čitanja njihovih knjiga izvan Hrvatske. Jedna od najprevođenijih hrvatskih autorica i pisac koji se netom vratio s američke turneje zasigurno će parirati odlikašima koji se trenutačno obrazuju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i već imaju spremnu listu pitanja.

POZIVAMO VAS DA NAM SE PRIDRUŽITE!

POZIVNICA

U Muzeju prekinutih veza na tribini 'Kako su nas stranci pročitali' objavit ćemo i 11 polufinalista koji ostaju u izboru za najbolji hrvatski roman. O izboru više čitajte na službenoj stranici Književne nagrade roman@tportal.hr, a pozivamo vas i da nam se svojim komentarima pridružite na Facebooku. Dobitnika ili dobitnicu ovogodišnje nagrade doznat ćemo početkom srpnja.