roman@tportal.hr 2012

INTERVJU: IVICA ĐIKIĆ

Kulturni i društveni moment u Hrvatskoj su katastrofa

Svojim romanom 'Sanjao sam slonove' pisac i novinar Ivica Đikić u finalu je književne nagrade roman@tportal.hr, uz Luku Bekavca (Drenje), Zorana Ferića (Kalendar Maja), Gorana Ferčeca (Ovdje neće biti čuda) i Sibilu Petlevski (Bilo nam je tako lijepo). Razgovor s Đikićem zadnji je u nizu predstavljanja finalista, a pobjednika ćemo doznati već ovog četvrtka na svečanom proglašenju u Kinu Europa u Zagrebu

S Ivicom Đikićem razgovarali smo u centru Zagreba, nadomak redakcije tjednika Novosti u kojima je zaposlen kao glavni urednik. Čitatelji ga poznaju još od devedesetih, kada je pisao za ugasli Feral Tribune i sustavno pratio aktualna društveno-politička zbivanja u ratnoj i poslijeratnoj Hrvatskoj. Novinarska biografija itekako je utjecala i na njegov književni rad, a iznimka nije ni roman 'Sanjao sam slonove' kojim konkurira za tportalovu nagradu.

U smjeru preplitanja novinarstva i književnosti vodili smo i razgovor s Đikićem, koji je pričao o moralnim izborima ljudi u Zagrebu devedesetih, atmosferi tog kaotičnog vremena, temama kojima se roman bavi te o aktualnoj društveno-političkoj situaciji u zemlji.

POGLEDAJTE VIDEO: