ROMAN@TPORTAL.HR

Žiri 2012.

04.04.2012 u 14:15

Bionic
Reading

Žiri književne nagrade roman@tportal.hr 2012. djeluje u nepromijenjenom sastavu: Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Ana Grbac, Katarina Luketić, Igor Mandić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić


Tomislav Brlek
Rođen je u Zagrebu 1971. Diplomirao je engleski jezik i književnost te španjolski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i zaposlen od 1996, prvo na Odsjeku za anglistiku, a od 2000. na Katedri za opću povijest književnosti Odsjeka za komparativnu književnost. Na istom je fakultetu stekao magisterij i doktorat iz povijesti književnosti. U međunarodnim i domaćim stručnim časopisima objavio je više radova s područja povijesti i teorije književnosti. Član je Hrvatskog društva filmskih kritičara, Društva književnih prevodilaca te predsjednik Hrvatskog semiotičkog društva. Član je uredništva magazina za izvedbene umjetnosti Frakcija te suurednik časopisa za kulturu 15 dana.


Gordan Duhaček
Završivši Katoličku gimnaziju, 1998. odlazi na studij novinarstva i komunikologije u Beč, na kojem izabire i sekundarnu kombinaciju predmeta koja uključuje južnoslavensku književnost i teatrologiju. Nakon fakulteta vraća se 2004. u rodno Sarajevo, gdje počinje pisati filmske kritike za tjednik Dani. Istovremeno povremeno objavljuje u Zarezu i drugim književnim časopisima, kao i na internetu. Od 2006. nastanjuje se u Zagrebu, a osim novinarsko-kritičarskom poslu, posvećuje se i aktivizmu. U ožujku 2009. objavljena mu je i prva zbirka priča pod naslovom 'Destruktivna kritika'. Radi kao novinar i književni kritičar na tportalu.


Ana Grbac
Rođena je u Zagrebu 1973. Studirala je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1994. do 1998. kao književna kritičarka i urednica surađuje u redakciji kulture Radija 101. 1998. postaje voditeljicom knjižare Konzor, specijalizirane za literaturu s područja humanističkih znanosti, te godinu kasnije i izvršna urednica u istoimenoj nakladničkoj kući. Godine 2001. počinje intenzivnije surađivati u Trećem programu Hrvatskoga radija, a od 2002. do 2009. vanjska je urednica emisije 'Svjetska proza'. Kritike objavljuje od 1994. u kulturnim časopisima, internetskim magazinima i na portalima. Od 2009. do konca 2010. radi u nakladničkoj kući Fraktura kao urednica. Od 2010. objavljuje književne kritike na tportalu.


Katarina Luketić
Završila studij komparativne književnosti te ruskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Redovito od 1996. objavljuje kritike, eseje i tekstove s područja književnosti, teorije, vizualnih umjetnosti i popularne kulture u nizu hrvatskih novina, časopisa i medija. Radila kao urednica u nekoliko književnih časopisa, a od 1999. urednica je u dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez. U dva navrata glavna urednica Zareza: 2002. i 2003. te 2009. S Dušankom Profetom 2004. osniva izdavačku kuću Pelago u kojoj je odabrala i uredila više desetaka izdanja s područja književnosti, publicistike i teorije. Od 2010. objavljuje književne kritike na tportalu.


Igor Mandić
Rođen je 20. studenoga 1939. u Šibeniku. Studij komparativne književnosti završio je 1963. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1966. bio je zaposlen u Vjesniku kao kritičar u dnevnim novinama, kao kolumnist Vjesnika u srijedu te interni recenzent, urednik i autor tekstova u pojedinim Vjesnikovim izdanjima. Od 1993. do 1995. pisao je kulturološke komentare za Slobodnu Dalmaciju, a 1997. prešao je u slobodne umjetnike. Bio je glavni urednik Vjesnika (2000). Živi i radi u Zagrebu. Književni je i glazbeni kritičar, esejist, feljtonist, polemičar, novinski komentator (kolumnist) i antologičar. Objavljuje književne kritike, sociokulturološke feljtone, eseje i polemike. Dugogodišnji je suradnik mnogih radio-televizijskih centara. Dobitnik je nagrade A. G. Matoš Matice hrvatske za knjigu kritika 'Književno (st)ratište' (1999), nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo (2005) te nagrade Kiklop na sajmu knjiga Sa(n)jam knjige u Puli za najbolje publicističko djelo 'Sebi pod kožu. Nehotična autobiografija', Profil, Zagreb, 2006. Godine 2009. objavljuje 'Autobiografski reality show; U zadnji čas' (Profil), svoju 28. knjigu.


Miroslav Mićanović
Rođen je 15. kolovoza 1960. godine u Brčkom. Živio u Gunji. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje pjesme, priče, kritike i eseje. Tekstovi su mu uvrštavani u različite antologije, izbore, preglede i prevođeni na druge jezike. Sudionik hrvatskih i europskih festivala poezije i kratke priče. Sastavio s B. Čegecom pregled hrvatskoga pjesništva osamdesetih i devedesetih 'Strast razlike, tamni zvuk praznine' (Quorum, Zagreb, 1995). Autor antologije suvremenoga hrvatskog pjesništva 'Utjeha kaosa' (Zagreb, 2006), prevedene i objavljene na engleskom i mađarskom jeziku. Dugogodišnji je urednik časopisa Quorum i biblioteka u izdavačkom poduzeću Naklada MD, a sada radi u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Voditelj radionica 'Put u središte kratke priče'. Objavio: 'Grad dobrih ljudi', pjesme, 'Četiri dimenzije sumnje', kritički tekstovi, suautor s J. Matanović, V. Bogišićem i K. Bagićem, 'Zid i fotografije kraja', pjesme, 'More i prašina', grafičko-pjesnička mapa, s grafičarkom V. Zelenko, Zbirka Biškupić, Zagreb, 'Zib', pjesme, 'Nitko ne govori hrvatski / Personne ne parle croate', dvojezično hrvatsko-francusko izdanje, izbor iz poezije, s B. Čegecom, I. Prtenjačom, 'Trajekt', priče, 'Tri krokodila', priče, s B. Čegecom, S. Karuzom, 'Zapadni kolodvor', priče, 'Jednosmjerna ulica', priče.



Jadranka Pintarić
Piše eseje i književne kritike, uređuje knjige i katkad prevodi. Zaposlena je kao voditeljica Odnosa s javnošću MSU-a. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka i urednica u Redakciji kulture Prvog programa Hrvatskog radija (1986-94). Potom je bila urednica u Mozaiku knjiga (1994-96) te glavna urednica Nakladnog zavoda Matice hrvatske (1996-2000). Članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika u kategoriji književne kritičarke bila je do 2008. Osim pisanja kritika za novine i časopise, pokreće biblioteke i uređuje pojedinačna izdanja za Jesenski i Turk, Hrvatsko filološko društvo, Hrvatsko društvo pisaca, Novi liber, AGM i dr. Bila je stalna suradnica u emisijama iz kulture Hrvatske radio-televizije (1993–2007). Književne kritike, likovne prikaze, eseje i prozne tekstove objavljuje od 1987. Objavila je knjigu odabranih kritika 'U smjeru meridijana: književne kritike' (2003) i zbirku proznih tekstova 'Kamate na ljubavne uzdahe; Ogledi o tankoćutnosti' (2008).