INTERVJU: NADA GAŠIĆ

Najzagrebačkija Agatha Christie otkriva svoje motive

22.03.2013 u 16:52

Bionic
Reading

Spisateljica Nada Gašić u ovogodišnjem je finalu književne nagrade roman@tportal.hr sa svojim romanom 'Voda, paučina'(Algoritam)

Intervju s Nadom Gašić radili smo koji dan nakon što je na svečanosti u Gradskoj vijećnici primila Nagradu Grada Zagreba za književnost čime je i službeno proglašena 'najzagrebačkijom autoricom'.

Taj je epitet prati od prvog romana 'Mirna ulica, drvored' (2007) koji je objavila u kasnim pedesetima, a u kojem je radnju smjestila u zagrebački kvart Medveščak. Radnja drugog romana smještena je na Trešnjevku, gdje smo na autoričin prijedlog, odlučili snimiti intervju, i to na autentičnim lokacijama iz romana da bi nam pokazala kako je i sama, pišući krimić, provjerila svaku grančicu živice u Maglajskoj ulici, pronašla dvorište kroz koje se može pobjeći bez opasnosti od 'oštrog psa' i gdje se bez posljedica može ostaviti leš.

Nada Gašić namjerava o Zagrebu napisati još dva romana te zaokružiti krimi-tetralogiju smještenu u Zagreb, a usmjerenu da progovara o mnogo širim problemima suvremenog (hrvatskog) društva. O istome Gašić je pričala i za tportal, osvrnuvši se i na nadimak 'hrvatska Agatha Christie', koji joj je dodijeljen. Po uzoru na kraljicu krimića, i Nada Gašić želi postati bogata i slavna, a budući da prije svega cijeni svoju anonimnost, vrijedi je čuti i pročitati jer nije bez vraga to što je prvi roman objavila tako kasno, očito sigurna u ono što njime želi reći.