NAGRADA OD 100 TISUĆA KUNA

Kreće lov na najbolji hrvatski roman

07.03.2011 u 09:00

Bionic
Reading

I ove godine tportal.hr organizira i dodjeljuje književnu nagradu roman@tportal.hr te poziva autore i izdavače da prijave romane izdane u prošloj godini

Četvrtu godinu zaredom stručni žiri književne nagrade tportala odabrat će najbolji hrvatski roman izdan u prošloj godini. U konkurenciju ulaze romani pisani hrvatskim jezikom i izdani u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2010. kod izdavača registriranih u Hrvatskoj, a pobjednik ili pobjednica natječaja roman@tportal.hr dobit će 100 tisuća kuna.

Prijave na natječaj započinju 7. ožujka 2011, a traju do 20. ožujka 2011.

Roman prijavljuje izdavač ili autor putem online obrasca dostupnog na službenoj stranici nagrade na adresi roman.tportal.hr, gdje su zasad dostupni svi relevantni dokumenti poput Statuta i Pravilnika književne nagrade te upute za sudjelovanje, a uskoro će na toj stranici biti objavljivani tekstovi članova žirija, vijesti o tijeku izbora romana i intervjui s autorima.

Glavnu riječ u izboru romana ima sedmeročlani stručni žiri, a ove godine u žiriju suTomislav Brlek (predsjednik žirija), Gordan Duhaček, Ana Grbac, Katarina Luketić, Igor Mandić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić.

Književna nagrada roman@tportal.hr najunosnija je domaća književna nagrada osnovana 2008. godine s ciljem vrednovanja autorskog rada, a prema postavljenim stručnim kriterijima. Ujedno, to je i prvi književni natječaj u Hrvatskoj na kojem se bira najbolji domaći roman. Pri pokretanju književne nagrade roman@tportal.hr 2008. godine ideja je bila sastaviti žiri stručnjaka koji će raditi neovisno i među prijavljenim kandidatima odabrati najboljeg.

Žiri književne nagrade roman@tportal.hr iz godine u godinu čine ljudi koji se profesionalno bave proučavanjem i valorizacijom književnosti, a redom su to profesori književnosti, književni kritičari, urednici i autori. Svake godine na čitanje dobivaju pedesetak romana prijavljenih na natječaj i zasigurno su najupućeniji u aktualnu romanesknu produkciju u Hrvatskoj. Uz žiriranje i odabir najboljeg romana, žiri tportalove nagrade u projektu sudjeluje i objavljivanjem tekstova o književnosti, o temama koje najviše zaokupljaju suvremene autore, o trendovima u domaćoj književnosti. Čitatelje tportala sve to očekuje i ove godine na stranicama tportala i na Facebook stranici književne nagrade roman@tportal.hr

Nagradu roman@tportal.hr dosad je tovbilo troje autora. Lani je najboljim romanom proglašen 'Vrijeme laži' Sibile Petlevski uizdanju Frakture (2009), a prije su nagradu dobili Drago Glamuzina zaroman 'Tri' (Profil, 2008) i Dalibor Šimpraga za roman 'Anastazija'(Durieux, 2007).