ROMAN@TPORTAL.HR: RATKO CVETNIĆ

Paktiranje s estradom neće pomoći kulturi

10.06.2010 u 11:14

Bionic
Reading

U jednom od rijetkih medijskih istupa, finalist književne nagrade roman@tportal.hr Ratko Cvetnić u intervjuu tportalu govori o svom romanu 'Polusan', hrvatskoj kulturnoj stvarnosti te odluci da kao 'književni rekreativac' bez obaveze nastupa prema javnosti i književnosti

'Rano sam shvatio da je život povezan s troškovima, a da brže trošim nego što pišem. Prema tome, ja u književnosti spadam među rekreativce. Kad mi knjiga izađe, ne osjećam više nikakvih obaveza ni prema knjizi ni prema književnosti ni prema javnosti. S druge strane, ne mogu se požaliti na status koji imam kod profesionalaca, što dokazuje i povod ovog intervjua', pojasnio je Ratko Cvetnić. Pisac je to koji je prvijencem 'Kratki izlet' ugodno iznenadio čitateljsku i književnu javnost, a 'Polusnom' osvojio nagradu Ksaver Šandor Gjalski i ušao u finale nagrade tportala i Jutarnjeg lista ove godine.

'Pišući 'Polusan' htio sam napisati roman koji još nije napisan i da taj roman preživi vrijeme u kojem je nastao', kazao je Cvetnić koji se, uz ljubav prema pisanju i književnosti, profesionalno bavi badmintonom kao zaposlenik Zagrebačkog sportskog saveza.

Povodom ulaska u finale književne nagrade tportala, s Cvetnićem smo se zadržali na temama kulture, književnosti i jezika.

'Živimo u vremenu masovnih medija i masovnog obrazovanja, što generira masovni ukus, a s masovnim ukusom nema rasprave. On je uvijek u pravu. On ima najveću kupovnu moć i u takvim uvjetima kultura mora biti u defenzivi. Neće joj pomoći paktiranje s estradom i slične akcije te se moramo naviknuti na to jer će dugo potrajati', kazao je Cvetnić. Govoreći o ulozi interneta u današnjem životu i dobrobitima koje je donio knjizi, Cvetnić je istaknuo da se u slučaju njegove generacije internet pojavio u fantastično sretnom trenutku kao nagrada zato što smo naučili čitati i pisati.

'A što će biti s ovim takozvanim internetskim generacijama koje su prvo naučile gdje je tipka enter, a poslije će tek naučiti razlikovati ostale znakove na tipkovnici, tu već nisam neki veliki optimist.'

POGLEDAJTE INTERVJU