ROMAN GODINE

Poznati finalisti tportalove književne nagrade

26.05.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Žiri književne nagrade roman@tportal.hr odabrao je pet naslova koji ulaze u finale natječaja za najbolji domaći roman objavljen u 2009. godini

Od 53 knjige prijavljene na natječaj, tportalov žiri u sastavu Katarina Luketić (predsjednica), Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Slaven Jurić, Igor Mandić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić suzio je izbor na pet naslova. Svaki od članova žirija odabrao je pet favorita, a u izboru su ostali romani koji su dobili najveći broj glasova.

U natjecanju za najunosniju domaću književnu nagradu u iznosu od 100 tisuća kuna ostaju:

Ratko Cvetnić
, Polusan (Mozaik knjiga),
Goran Gerovac
, Razbijeni (Profil),
Dora Kinert Bučan
Duše od gume (Aora),
Sibila Petlevski
, Vrijeme laži (Fraktura),
Zoran Žmirić
, Blockbuster (VBZ).

Ovogodišnji dobitnik ili dobitnica bit će poznati sredinom lipnja.

Do proglašenja laureata na službenoj stranici nagrade na adresi roman.tportal.hr i dalje će biti objavljivani tekstovi članova žirija povezani temom hrvatskog romana.

Prvi u nizu tekst je sveučilišnog profesora Tomislava Brlekao naslovima romana pristiglih na tportalov natječaj unazad tri godine, dok je književni kritičar Gordan Duhaček pisao o samizdatima kojih nije nedostajalo među prijavljenim romanima. Na istom mjestu uskoro će biti objavljeni intervjui s finalistima natječaja.

Književnu nagradu za roman godine tportal.hr je pokrenuo 2007. Godine 2008. Dalibor Šimpraga nagrađen je za roman Anastasia (Durieux), a prošle godine pobijedio je roman Tri (Profil) Drage Glamuzine