roman@tportal.hr 2009 FINALE roman@tportal.hr

Nada Gašić patentirala 'fabulometriju'

  • Autor: M.P.
  • 27.11.2008 15:39:45
  • 13.5.2008 13:00:00

Finalistica književne nagrade roman@tportal.hr Nada Gašić je u društvu urednika Krune Lokotara, Sinana Gudževića i Tonka Maroevića na Zagrebačkom sajmu knjiga predstavila roman 'Mirna ulica, drvored'

Za 'Mirnu ulicu, drvored' Nada Gašić nedavno je dobila 'Slavića', nagradu što je za najbolju debitantsku knjigu dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika. 'Roman 'Miran ulica, drvored' mnogo govori o vremenu koje smo proživjeli, bez patetike. Umjesto nje je empatija, vezanje uz život likova. Odnosi među likovima su tako zgodno naznačeni, a hemingvejski reducirani, i bio je užitak čitati ovaj roman koji je nadmašio moja očekivanja', rekao je na predstavljanju akademik Tonko Maroević. Urednik Kruno Lokotar spomenuo je da je u fazi rukopisa roman nade Gašić 'bio čišći od arktičkog leda'. Poseban pečat ovoj književnoj promociji dao je pjesnik, prevoditelj i filolog Sinan Gudžević čije izlaganje je bilo većim dijelom usmjereno na jezik romana 'Miran ulica, drvored' te na upitnu recepciju djela, što je potkrijepio brojnim primjerima recenzija. 'Svi recenzenti pišu da je ovo krimić. To je kao da kažete crtić. Nitko ne pokazuje zašto je to krimić, kao ni zašto je roman. Kriminalistički roman', započeo je Gudžević.

'Jezik je jako važan aspekt ovog romana zato što među pet finalista nagrade roman@tportal.hr Nada Gašić ima najbolje filološko akademsko obrazovanje. Ona nerado ističe da je najbolje na ovim prostorima, a mislim na prostore bivše države, prevela 'Doživljaje vojnika Švejka', što je pravi prevoditeljski podvig i velika matura za ovu knjigu koja je pravo jezično osvježenje', rekao je Gudžević spomenuvši pritom da je prozni prvijenac Nade Gašić lektoriran te da mu nije jasno kako netko toliko obrazovan ima lektora. 'Ova knjiga pokazuje u kakvom svijetu živimo, kakvi jesmo i važna je za kategoriju iskrenosti. Rekao bih da je ovdje krimić samo metoda, a da je roman ustvari dnevnik naših svinjarija', zaključio je Gudžević.

Nada Gašić je za brojne okupljene pripremila, kako su to nazvali autorica i urednik Lokotar, predavanje iz fabulometrije. Naime, putem slajdova i crteža je pojasnila veze među likovima i događajima u romanu, a naposljetku je i pročitala nekoliko ulomaka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još