roman@tportal.hr 2009 FINALE roman@tportal.hr

Literarnom sondom do Popovićevih 'Očiju'

  • Autor: M.P.
  • 27.11.2008 14:53:04
  • 14.5.2008 14:00:00

Na predstavljanju četvrtog finalista književne nagrade roman@tportal.hr Ede Popovića, o romanu 'Oči' uz autora su govorili književnik Milko Valent i Gordana Farkaš Sfeci iz naklade OceanMore

Za promociju na Zagrebačkom sajmu knjiga Edo Popović odabrao je, u maniri FAK-ovca, pročitati ulomak u iz romana 'Oči'. Najavio je i izlazak nove knjige u jesen, za koju je rekao da će, nakon što je romanom 'Oči' dovršio svoju trilogiju, biti 'potpuno drukčija od drugih'.

Posebno inspiriran za ovu promociju bio je književnik Milko Valent otkrivši da je popodne prije dolaska na ZSK u tramvaju osmislio pojam 'literarne sonde'. 'Ovim romanom Edo je napravio zaokret u pisanju. Zadržavajući svoju poetiku, pišući urbanu prozu o luzeru, Edo je literarnu sondu spustio vrlo duboko i napisao odličan roman', rekao je Valent pojasnivši da 'literarna sonda' dočarava razliku između novinarske, pitke književnosti i one prave, kakvom smatra rad Ede Popovića.

'Edo je napisao roman koji pripada egzistencijalističkoj suvremenoj književnosti u najboljem smislu te riječi. U hrvatskoj književnosti nisam pročitao takav opis odnosa oca i zanemarenog sina. Ivan Kalda, pročišćen bolešću kao i njegov otac, radeći bilancu života pokazuje da taj karakter luzerskog mentaliteta radi herojsku gestu i oprašta ocu iz čega naslućujemo krhkost ljudske egzistencije', rekao je Valent dodavši da je 'najjača scena prošlogodišnje prozne literature završetak romana 'Oči' kada Kalda svog oca vodi na izlet i popiju par piva u kul atmosferi'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još