FINALE roman@tportal.hr

Literarnom sondom do Popovićevih 'Očiju'

14.05.2008 u 14:00

Bionic
Reading

Na predstavljanju četvrtog finalista književne nagrade roman@tportal.hr Ede Popovića, o romanu 'Oči' uz autora su govorili književnik Milko Valent i Gordana Farkaš Sfeci iz naklade OceanMore

Za promociju na Zagrebačkom sajmu knjiga Edo Popović odabrao je, umaniri FAK-ovca, pročitati ulomak u iz romana 'Oči'. Najavio je iizlazak nove knjige u jesen, za koju je rekao da će, nakon što jeromanom 'Oči' dovršio svoju trilogiju, biti 'potpuno drukčija oddrugih'.

Posebno inspiriran za ovu promociju bio je književnik Milko Valentotkrivši da je popodne prije dolaska na ZSK u tramvaju osmislio pojam'literarne sonde'.'Ovim romanom Edo je napravio zaokret u pisanju. Zadržavajući svojupoetiku, pišući urbanu prozu o luzeru, Edo je literarnu sondu spustiovrlo duboko i napisao odličan roman', rekao je Valent pojasnivši da'literarna sonda' dočarava razliku između novinarske, pitkeknjiževnosti i one prave, kakvom smatra rad Ede Popovića.

'Edo je napisao roman koji pripada egzistencijalističkojsuvremenoj književnosti u najboljem smislu te riječi. U hrvatskojknjiževnosti nisam pročitao takav opis odnosa oca i zanemarenog sina.Ivan Kalda, pročišćen bolešću kao i njegov otac, radeći bilancu životapokazuje da taj karakter luzerskog mentaliteta radi herojsku gestu ioprašta ocu iz čega naslućujemo krhkost ljudske egzistencije', rekao jeValent dodavši da je 'najjača scena prošlogodišnje prozne literaturezavršetak romana 'Oči' kada Kalda svog oca vodi na izlet i popiju parpiva u kul atmosferi'.