ANASTASIA OD 100 TISUĆA KUNA

Dalibor Šimpraga prvi laureat tportalove nagrade

28.07.2014 u 15:05

Bionic
Reading

'Stari, svaka čast. Kak' ti je to uspjelo? Nemreš bilivit!', rekao bi danas Andrej Puplin. Dalibor Šimpraga, pisac koji se svojevremeno krio iza Puplinova identiteta u 'Kavicama, prvi je laureat najunosnije domaće književne nagrade

Prema odluci tportalova sedmeročlanog žirija, 'Anastasia' (naklada Durieux) je najbolji hrvatski roman izdan u 2007, čime je Dalibor Šimpraga zaslužio književnu nagradu vrijednu sto tisuća kuna.

Razgovarajući sa Šimpragom prisjetili smo se vica sa stranica 'Anastasije'. Kad je Mujo uhvatio zlatnu ribicu ona mu kaže da je pusti te da će mu ispuniti tri želje. I Mujo pusti ribicu. Šimpraga nije propustio svoju priliku postati prvim laureatom prve hrvatske nagrade koja se dodjeljuje za najbolji roman. Prema mišljenju sedmeročlanog žirija tportala, napisao je djelo koje se svojim odlikama upisuje u tradiciju europskog modernog romana.

Djelo koje ne prepisuje stvarnost po konvencionalnom modelu realističke poetike, nego stvara novu zbilju umijećem romaneskne imaginacije i danas rijetkom erudicijom.

'Mnogo je malih želja koje se mogu ispuniti novcem, među kojima i uređenje stana za mene i obitelj. Po starom običaju, nije lijepo sve zadržati za sebe i jedan dio novca podijelit ću s drugima, počastiti prijatelje i rodbinu', rekao je Šimpraga za tportal.

Roman 'Anastasia' književna kritika dosad je uglavnom hvalila, a izvjesno je da će nakon pobjede na tportalovu izboru za roman godine steći još veću publiku.

Za roman@tportal.hr Šimpraga je rekao da ga veseli što napokon imamo nagradu koja može parirati onoj Jutarnjeg lista.

'Kad se pojavila nagrada tportala i kad sam vidio tko sjedi u žiriju, osjetio sam zadovoljstvo jer je to novi set ljudi. Koliko se mogu sjetiti, nitko nije sjedio u nekom drugom žiriju što definitivno obećava oživljavanje književne scene. To se već vidjelo u izboru finalista - vrlo različitom od onog Jutarnjeg lista', izjavio je Šimpraga.

Podsjetimo, sedmeročlani žiri u sastavu Miroslav Mićanović (predsjednik), Alida Bremer, Tomislav Brlek, Ana Grbac, Igor Mandić, Jadranka Pintarić i Roman Simić Bodrožić, o pobjedniku je odlučio između 57 kandidiranih.

U finalu su uz Šimpragu još bili i Nada Gašić ('Mirna ulica, drvored), Mirko Kovač ('Grad u zrcalu'), Josip Mlakić ('Tragom zmijske košuljice') i Edo Popović ('Oči'), proglašen najboljim romanom po izboru čitatelja tportala.

'Savjetujem 'Anastasiju' za čitanje, za duge trenutke, razna bolovanja i produljene praznike zato što se knjiga koja ima tristo i nešto stranica, kažu ljudi, dosta sporo čita. Ona je čitka, ali istodobno zahtijeva određenu koncentraciju.'

One koji su roman pročitali može veseliti autorova najava da već neko vrijeme piše nastavak radnog naslova 'Anastasia 2'. Radnja će biti smještena u prvu polovicu dvijetisućitih godina, a zaključit će djelomično realiziranu ljubav među protagonistima iz nagrađenog romana. 'Moj plan je da se u tom drugom nastavku oni ponovno sretnu, a što će biti na kraju, ipak neću otkriti', zaključio je Šimpraga.

Dalibor Šimpraga rođen je 1969. u Zagrebu. Radi kao urednik u tjedniku Globus. Devedesetih je sustavnije pratio književnu produkciju mlađih pisaca, te s Igorom Štiksom priredio antologiju novih hrvatskih prozaika 90-ih '22 u hladu' (Zagreb, 1999). Pod autorskim imenom Andrej Puplin godinama je objavljivao prozni serijal u zagrebačkom slengu 'Kavice', koje je 2002. objedinio u knjizi 'Kavice Andreja Puplina' (Durieux, Zagreb). Odlomci serijala prevedeni su na engleski, slovenski, poljski, francuski i njemački, prema pojedinim pričama glumac Hrvoje Zalar 1997. napravio je monodramu, a režiser Branko Ištvančić 1998. snimio istoimeni film. 'Kavice' su tema jednog doktorskog (Sankt Peterburg) i dva magistarska rada (Zürich, Varšava), a već su nekoliko godina i na popisu literature kolegija stilistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U studenome 2006. izbor priča iz 'Kavica' uvršten je u antologiju 'Tales from Ten Cities' u izdanju manchesterske izdavačke kuće Comma Press.