ROMAN@TPORTAL.HR

Glamuzini za roman 'Tri' nagrada od 100.000 kuna

20.05.2009 u 19:07

Bionic
Reading

Sedmeročlani žiri književne nagrade roman@tportal.hr odlučio je da je 'Tri', autora Drage Glamuzine, najbolji roman objavljen prošle godine u Hrvatskoj

Na svečanom proglašenju pobjednika natječaja za najbolji roman, održanom na Zagrebačkom sajmu knjiga, Dragi Glamuzini uručena je najunosnija domaća književna nagrada u iznosu 100.000 kuna.

Tportalov sedmeročlani žiri u sastavu Jadranka Pintarić (predsjednica), Alida Bremer, Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Slaven Jurić, Igor Mandić i Miroslav Mićanović o pobjedniku je odlučio između 53 prijavljena romana. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima:


Ovogodišnji dobitnik nagrade tportala za najbolji roman tematski raščlanjuje odnose određene strastvenom ljubomorom i ljubavlju, nagonima nevjere i odanosti, dok poetički istražuje međudjelovanje poštivanja i kršenja konvencija forme romana. Polazeći od naizgled jednostavne situacije ljubavnog trokuta i ekonomičnog izričaja, autor gradi koncepcijski ambiciozan i izvedbeno zahtjevan pripovjedni tekst koji neuralgične epizode iz života likova i pomnjivo odabrane fragmente zbilje u kojoj oni žive, jednostavnom ali dinamičnom konstrukcijom, te dosljedno funkcionalnim stilskim rješenjima uklapa u naglašeno samosvjesnu romanesknu strukturu.

Uz neprestane promjene dijegetičkih razina, značenjska se postojanost fabularnih elemenata dodatno dovodi u pitanje uključivanjem dvaju ciklusa pjesama (Hanine pjesme i Sandrine pjesme), koje, iznova razrađujući i prerađujući pojedine aspekte događaja, mijenjaju interpretativnu perspektivu.

Suodnos poezije i proze nadilazi proizvoljno miješanje žanrova, te upravo kao i sustavno tematiziranje međudjelovanja fikcije i zbilje predstavlja proširenje narativnih mogućnosti. Izbjegavajući kako analizu moralnih aspekata preljuba, tako i dubinsku psihoanalizu likova, roman se usredotočuje na pripovjedno preispitivanje strukturalnog potencijala kliničke slike psihopatologije svakodnevice.

Iz recentne, a ne samo ovogodišnje produkcije, roman 'Tri' Drage Glamuzine izdvaja se i time što literarno uvjerljivo pokazuje kako žanr ispovjedne i (kvazi)autobiografske proze može pružiti poticaje za promišljanje pripovjednih obrazaca.

Drago Glamuzina rođen je u Vrgorcu 1967. godine. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je knjigu pjesama 'Mesari' (Naklada MD, 2001) za koju je dobio nagradu Vladimir Nazor za knjigu godine te Kvirinovu nagradu za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina. Zbirka pjesama 'Mesari' prevedena je na slovenski (Utera, Maribor, 2001), makedonski (Makedonska reČ, Skopje, 2004) i njemački jezik (Wieser Verlag, Klagenfurt, 2008). Zajedno s Romanom Simićem objavio je panoramu hrvatske erotske priče 'Libido.hr' (Naklada MD, 2002). Uvršten je u desetak antologija suvremenog hrvatskog pjesništva u zemlji i inozemstvu.

Pogledajte intervju koji je Drago Glamuzina dao tportalu.

U finalu su, uz Glamuzinu, bili Renato Baretić ('Hotel Grand'), Sanja Lovrenčić ('Martinove strune'), Robert Međurečan ('Prodajem odličja, prvi vlasnik') i Dubravka Ugrešić ('Baba Jaga je snijela jaje').

Književna nagrada roman@tportal.hr utemeljena je lani, a prvi laureat bio je Dalibor Šimpraga koji je pobijedio romanom 'Anastasia'.