FINALISTI ROMAN@TPORTAL.HR

Robert Međurečan: Volio bih da se o braniteljima uopće ne piše

28.07.2014 u 14:42

Bionic
Reading

Finalist tportalove književne nagrade za roman godine Robert Međurečan u video intervjuu govori o svom prvijencu 'Prodajem odličja, prvi vlasnik', priča o iskustvu rata, današnjoj slici branitelja, ali i o svojoj osobnoj priči prodavača automobilskih dijelova kojem zbog recesije ovisi hoće li zadržati posao

'Današnja slika o braniteljima koju dobivamo iz medija dijametralno je suprotna istini', rekao je u intervjuu za tportal Robert Međurečan.

Međurečan, i sam branitelj koji je početkom devedesetih prodao gitaru, kupio pušku i otišao u rat, više od desetljeća nakon rata napisao je svoj debitantski roman u kojem protagonist Viktor Bošnjak mučen osjećajem krivnje zbog ubojstva mladića ne uspijeva pronaći mir u poslijeratnim vremenima. Priču o kojoj je pisao čuo je od ratnog kolege koji se ubio nakon rata.

Na pisanje romana motivirala ga je, među ostalim, razočaranost branitelja odnosom institucija i društva prema njima. Kako priča, za sitne novce branitelji naokolo po raznim aukcijama prodaju svoja odličja. Kroz roman provlači motiv po borbi sa zmajem poznatog Svetog Jurja, hrabrog vojnika kojeg je pogubio car Dioklecijan zbog neposluha. 'Zmaja smo ubili i što ćemo sad?', pita se Međurečan.

POGLEDAJTE INTERVJU