roman@tportal.hr 2009 IGOR EŠKINJA

Balada o Impali i Starom Leopardu

  • Autor: tportal.hr
  • 27.2.2009 11:27:59
  • 26.2.2009 0:00:00

Balada o Impali i Starom Leopardu Igora Eškinje, svjedoči o piscu otvorenih očiju i pouzdana sluha. I, usput, velike i zanimljive načitanosti, kojom se nije početnički razmetao, nego se njome poticao na razmišljanje i potkrepljivao u izrazu. Zanimljiv, kad opisuje stvarnost jednog našeg malog mjesta (ne « Malog Mista»!) na jadranskoj obali, škrt,ali točan i nerazmetljiv, kad opisuje neke povijesne osobe i okolnosti, ali neumoljivo realističan kad prikazuje život uz more i na moru, a posebice svoje sumještane, u rasponu od smiješne malograđanštine, do tragičnog prihvaćanja, odnosno odbijanja, stvarnosti. Posebice one ratne, našeg Domovinskog rata. Eškinja nastoji razumjeti i poneke nepodopštine svojih junaka, ne srami se osjećaja (prikaza očeve bolesti), ali tvrdoglavo, gotovo
iracionalno odbija takozvanu neminovnost ratnih sukoba, zločina i njihovih posljedica (samoubojstvo prijatelja). (Vladimir Gerić)

Igor Eškinja živi u Sv.Filip i Jakovu i ne radi ništa, navodi se u službenoj biografiji. Zadnjih tridesetak godina je bio pomorac. Radio na naftnoj platformi, slastičar, krčmar, plantažer jagoda - i zaključio da se rad ne isplati. Prije trideset godina je vanredno upisao engleski i latinski.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još