roman@tportal.hr 2009 SANJA BILIĆ

Koji film sad vrtiš u glavi

  • Autor: tportal.hr
  • 27.2.2009 9:57:06
  • 26.2.2009 0:00:00

Izdavač: V.B.Z.

Koji film sad vrtiš u glavi? – upitao je on.
Naš! – odgovorila je Roza.

Vrlo duhovit roman koji podsjeća na neku otkačenu mješavinu “Enciklopedije mrtvih” i “Štefice Cvek u raljama života”. Isprepliću se dvije priče, zagrebačka i bosanska. Dosljedno je građen od početka kao groteska: od prve scene na sprovodu i posla glavnog lika Roze Herceg, do nečega što bi se moglo nazvati nježna groteska, a obuhvaća roman o životu Ivana Buce Andrića, jednog vrlo mršavog Bosanca, i njegovu tragičnu, smiješnu i nježnu ljubavnu priču. Duhovit, s dobrim dijalozima, vrlo osmišljen, ovaj je roman užitak za čitanje. (Zoran Ferić)


Priznaj da je super ideja – reći će negdje pri samom kraju romana Stjepan Filipović iznenađenoj Rozi. Roman “Koji film sad vrtiš u glavi”, duhovit je i žalostan, lepršav i mramoran, sladak kao lubenica u kolovozu i gorak kao kava bez šećera. Može se čitati i s ozbiljnim kritičarskim dioptrijama i s ružičastim naočalama čitatelja koji se žele samo ugodno zabaviti. Velike teme i ozbiljne indicije o filmu i umjetnosti njegova autorica unosi lakoćom. Ona je pažljivo odgledala i zbiljske ljude o kakvima u tekstu pripovijeda, ona je, a što je možda i najvažnije, uspjela priču u svoj njenoj jednostavnosti učiniti strukturalno zanimljivom i sadržajno neočekivanom.
Super ideja, ponavljam kao urednica i već čujem čitatelje kako se međusobno zavode Stjepanovom rečenicom – Priznaj da je super… (Julijana Matanović)

Sanja Bilić rođena je u Sarajevu 1973. godine. Završila je školu u Splitu, a diplomirala je u Zagrebu. Filmska je i TV redateljica. Režirala i sudjelovala u kazališnim projektima HNK Split i Gavella. Napisala libretto za operu »Die Todesbrücke«, kojom je otvoren Ruhr Trienalle, Gelsenkirchen 2005. Režirala i napisala scenarije većeg broja dokumentarno-igranih filmova za HRT. Radila za Ring Multimedia i Gama Studio.
Priprema prvi dugometražni igrani film »Pao mi kamen sa srca«...


 

   • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još