RENATO BARETIĆ

Hotel Grand

26.02.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Izdavač: Algoritam

Na blog stanovitog Julia, posvećen književnosti, upada nepozvani gost pod nickom Condoleezo i počinje tamo ostavljati ulomke svojega romana, možda autobiografskog. Između posjetitelja bloga te Julia i Condoleeza razvija se živahna prepiska i polemika oko tog rukopisa i priče u kojoj 25-godišnji Filip pokušava naći tragove prošlosti u prostoru svog djetinjstva, u hotelu Grand, u neimenovanom dalmatinskom gradu, kamo se vraća kako bi obavio nešto čime će napokon završiti svoje nesvakidašnje djetinjstvo.

A Hotel Grand je u prvoj polovici 90-ih prošlog stoljeća bio leglo prostitucije. Odrastanje u njemu, uz oca i majku koji vode cijeli posao i žive tu – ali svemu unatoč silno žele biti skladna građanska obitelj – u okružju ukrajinskih prostitutki i njihovih klijenata, u društvu privatnog zaštitara Martina, vršnjakinje Halje te školskog prijatelja Zele, sa sobom donosi prve spoznaje o seksualnosti i privlačnostima, ali i o mračnim vezama kriminala s politikom i o zapetljanim odnosima (ne)moći i interesa. Condoleezova priča umrežava današnju stvarnost s Hrvatskom tog doba, istkanom od prekršenih primirja, ratnog pakla u susjednoj BiH, od ukrajinskih nesretnica i unproforaca do mafije, političara i ostalih odlikaša izvanrednih okolnosti.

'Hotel Grand' je dijelom potresan roman o odrastanju i o obitelji, dijelom ljuta satira, dijelom napeta priča u kojoj se ispod kuhinjskih krpa kriju pištolji, ali istodobno i inteligentna, zabavna studija o pisanju, o statusu fikcije i virtualitetima.

Jedinstvena sposobnost Renata Baretića da složene i teške teme pripovijeda jednostavno i zavodljivo, da nas iznova oduševljava jezičkim umijećem i iznenađuje majstorskim razrješenjima priče čini Hotel Grand izravnim nasljednikom romana s pet nagrada i hita s pet zvjezdica – 'Osmog povjerenika.'

Renato Baretić
rođen je 1963. Studirao je fonetiku i komparativnu književnost. Godine 1983. zapošljava se kao novinar i piše za brojne hrvatske novine i magazine. Surađivao je u TV projektima. Bio je koscenarist TV serije 'Novo doba', te sastavljač pitanja za TV kvizove. Za roman 'Osmi povjerenik' dobio je književne nagrade Kiklop, K.Š.Gjalski, I.G.Kovačić, A. Šenoa i V. Nazor. Objavio je zbirku poezije 'Riječi iz džepova', romane 'Osmi povjerenik', 'Pričaj mi o njoj' i 'Hotel Grand', izbor televizijskih kolumni 'Kadrovi kadra', zbirku poezije 'Kome ćemo slati razglednice'.