BLITZ

Film 'Greben spašenih'

10.11.2016 u 15:49

Bionic
Reading

Nevjerojatna istinita priča o heroju koji je pokazao izvanrednu hrabrost i nepokolebljivu odlučnost i koja bi danas mogla biti nadahnuće svima

U proljeće 1945. godine, kad je rat na Pacifiku ulazio u svoje posljednje i najsmrtonosnije dane, a snage američke vojske su se u Okinawi suočile s opakim bitkama, jedan vojnik se posebno istaknuo. Bio je to Desmond T. Doss, vojnik s prizivom savjesti koji je unatoč svojem zavjetu da nikad neće ubiti služio u pješadiji kao ratni bolničar… i sam spasio živote desetke svojih suboraca, usprkos neprijateljskoj vatri i tome što sam nije ispucao nijedan metak.

'Desmond Doss je bio jedinstven. Nema puno ljudi koji bi mogli ili željeli ponoviti njegove radnje. Skromnost koju je zadržao kad bi govorio o svojem junaštvu svjedoči o njegovom karakteru. Zapravo, Desmonda su godinama tražili dopuštenje da adaptiraju njegovu priču u film i on je uvijek odbijao, inzistirajući da su pravi junaci oni koji već počivaju u zemlji. Danas prevladavaju filmovi puni superheroja, a ja sam pomislio da je pravi trenutak da odamo počast jednom junaku iz stvarnosti.'

Film Greben spašenih je nevjerojatna priča o Desmondu Dossu (Andrew Garfield) koji je u Okinawi tijekom najkrvavije bitke iz Drugog svjetskog rata spasio 75 suboraca, a da nije ispalio nijedan metak niti nosio oružje. Bio je jedini američki vojnik u Drugom svjetskom ratu koji se nenaoružan borio na prvim linijama fronta jer je vjerovao da je, makar je rat u ovom slučaju bio opravdan, ubijanje uvijek moralno neispravno. Kao ratni bolničar sam je evakuirao ranjene koji su pali iza neprijateljskih linija i brinuo se za njihove ozljede, dok ga i samog nisu ranile granate i upucali snajperisti. Doss je bio prvi vojnik s prizivom savjesti koji je dobio Kongresnu medalju časti.

Film je nasilan, napet, srcedrapajući i nezaboravan. I da, režirao ga je Mel Gibson, koji se proslavio filmovima 'Hrabro srce', 'Apocalypto' i 'Pasija'. Gibson i za ovaj film zaslužuje medalju. 'Greben spašenih' je njegovo novo remek-djelo. Film koji ne želite propustiti.

Greben spašenih
, u distribuciji Blitza, u CineStaru i ostalim kinima možete pogledati već danas, a ulaznice možete kupiti na blagajnama kina, putem aplikacije ili na linku: